METEOROLOŠKI FENOMEN

NEVJEROJATNI PRIZORI IZ SAHARE: Pješčane dine prekrilo 40 cm snijega, ovo se dogodilo samo tri puta u posljednjih 37 godina

Ovaj se rijedak meteorološki fenomen dogodio svega tri puta u proteklih 37 godina

Umjesto prepoznatljivog pustinjskog pejzaža, Alžirce koji žive na području Sahare prekjučer ujutro dočekala je ledena bajka nakon što je nevjerojatnih 40 centimetara snijega zatrpalo pješčane dine. Ovaj se rijedak meteorološki fenomen dogodio svega tri puta u proteklih 37 godina nedaleko od alžirskog grada Ain Sefra.

Područje visokog tlaka iznad Europe uzrokovalo je proboj hladnog zraka prema sjeveru Afrike i u pustinju Saharu. Ta se hladna zračna masa podigla do 1000 metara nadmorske visine, gdje se nalazi alžirski grad Ain Sefra, okružen gorjem Atlas, pa je u nedjelju ujutro počelo sniježiti.

Ain Sefra, grad poznat kao “vrata pustinje” u srpnju ima prosječnu temperaturu od 37 Celzijevih stupnjeva, zbog čega je lokalno stanovništvo mnogo bolje prilagođeno ekstremnim vrućinama, a ne hladnoćama. Nepripremljeni za iznenadne i neočekivane zimske uvjete, vozila na okolnim cestama ostala su ukopana na zaleđenim cestama. Nažalost, snijeg nije dugo trajao s obzirom na to da su se temperature do kasnog poslijepodneva podigle nekoliko stupnjeva iznad ništice. Ipak, za to su vrijeme djeca uspjela napraviti snjegovića, ali i prvi put u životu isprobati sanjkanje. Mnogima će ovaj doživljaj ostati dugo u sjećanju, a do idućeg snijega i nove zimske avanture u Sahari moglo bi proći mnogo godina.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr