NAKON NAPADA NA KONGRES

NEVIĐENA INAUGURACIJA: Kapitol je utvrda, na ulicama 20.000 vojnika; FBI poručio Trumpovim pristašama: ‘Znamo tko ste, dolazimo po vas!’

Na dan inauguracije u Washingtonu će biti raspoređeno 20 tisuća pripadnika Nacionalne garde

Nakon što je 6. siječnja izvršen napad na Kongres od strane Trumpovih pristaša, Kapitol je pretvoren u utvrdu ograđenu bodljikavom žicom, a na sam dan inauguracije u Washingtonu će biti raspoređeno 20 tisuća pripadnika Nacionalne garde, prenosi HRT.

Amerikance je gradonačelnica D.C.-ja pozvala da ne dolaze na inauguraciju u Washington, već da prate sve putem televizije. Inauguracija pod sloganom “Ujedinjena Amerika” bit će drugačija od svih dosadašnjih, a himnu će otpjevati Lady Gaga.

Potpredsjednik SAD-a, Mike Pence izjavio je da predano rade na urednom prijenosu vlasti i sigurnoj inauguraciji. Dok u Bijeloj kući teku pripreme za primopredaju vlasti, FBI lovi Trumpove pristaše zbog napada na Kongres kojima prijeti zatvorska kazna i do 20 godina. Do sad je uhićeno više od 100 ljudi, a za još toliko ih se traga.

“Od 6. siječnja identificirali smo više od 200 osumnjičenika. Dakle, znamo tko ste i agenti FBI-a dolaze po vas. Savjetovao bih ljudima koji su skloni slijediti one od prošlog tjedna da ostanu kod kuće”, naglasio je Christopher Wray, direktor FBI-a.

‘KAO DA SE PREOBRAZIO U DUHA’: Prijestolnica SAD-a radikalno je promijenjena, pusta i ograđena ostavlja netipičan dojam militariziranosti

Plan gospodarskog oporavka

Novoizabrani predsjednik Joe Biden predstavio je plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijardi dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima. “Sve više vrhunskih ekonomskih stručnjaka, u vrijeme krize i kamatnih stopa na povijesno niskim razinama, slaže se kako si ne možemo dopustiti da sjedimo prekriženih ruku”, istaknuo je Biden.

Također, Bidenov plan uključuje i znatno povećanje broja testiranja kao i otvaranje 100 tisuća radnih mjesta u zdravstvu. Planira se ulaganje milijardi dolara u nacionalnu kampanju cijepljenja protiv Covida-19. Američkim građanima moratorij na oduzimanje kuća produljit će se do srpnja, a plan predviđa i pomoć od 1400 dolara po osobi, ovisno o prihodima.

BIDENA ČEKA NAJVEĆI IZAZOV JOŠ OD VELIKE KRIZE ’30-IH: Ima plan za spašavanje vrijedan 1900 milijardi dolara, no mnogi nisu zadovoljni

ZAPOČINJE PROCES ZA TRUMPOVU SMJENU: Za svega tjedan dana mu ističe mandat, ali mnogima to nije dovoljno brzo

Povratak na Net.hr