NESTALO TISUCU EUROPLJANA 'Tlo nastavlja podrhtavati svaki dan, ne znamo vise hocemo li prezivjeti'

Nepalska vlada iskljucila je u subotu svaku mogucnost da ima prezivjelih tjedan dana nakon potresa koji je prema zadnjim podacima usmrtio 6.621 osobu, a jos se nastoji utvrditi gdje je tisucu gradana iz Europske unije koji su bili turisti u Nepalu.

“Tjedan dana proteklo je od potresa. Ne vjerujem da postoji mogucnost da pronademo prezivjele pod rusevinama”, rekao je u subotu ujutro glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Laxmi Prasad Dhakal.

Prema najnovijim prikupljenim podacima u potresu je poginula 6621 osoba, a 14.023 su ozlijedene.

Potres je usmrtio vise od stotinu osoba u Indiji i Kini.

U petak su duznosnici nastavili tragati kako bi utvrdili gdje se nalazi oko tisuca Europljana, uglavnom ljubitelja trekkinga koji su se u trenutku katatstrofe zatekli u podrucju Everesta i Langtanga, zone u koju je pristup otezan, a blizu je epicentra potresa koji je unistio infrastrukturu.

“Proglaseni su nestalima no ne znamo tocno kakav je njihov status”, rekla je novinarima u Katmanduu Rensje Teerink, veleposlanica Europske unije u Nepalu.

Kazala je da je potvrdena smrt 12 drzavljana Europske unije.

Prema rijecima druge osobe iz EU, vecina tih drzavljana vjerojatno je ziva i zdrava no zbog nepristupacnosti zonama pogodenim potresima nastupila je svojevrsna informacijska blokada.

Nepalci su ogorceni i bijesni na svoju vladu koju optuzuju da nije ucinila nista da im pomogne.

“Razina razaranja vjerojatno bi premasila mogucnosti bilo koje vlade”, ocijenila je voditeljica humanitarnih operacija u Ujedinjenim narodima Valerie Amos koja je u cetvrtak stigla u Nepal.

Stanje je katastrofalno u okrugu Gorkha koji je bio vrlo tesko pogoden i gdje je stanovnistvo uzasnuto stalnim replikama potresa.

“Tlo nastavlja podrhtavati svaki dan. Ne znamo vise hocemo li prezivjeti”, rekao je Gopal Gurung u selu Laprak.

Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) zatrazila je hitno 8 milijuna dolara za pomoc poljoprivrednicima kako bi se izbjegla najteza nestasica hrane i omogucila sadnja rize sto se kalendarski treba uciniti krajem svibnja.

Povratak na Net.hr