NEMA PROSPERITETA

NESLAVNA TOP LISTA: Ovo je deset najgorih zemalja svijeta, za ljude u njima jednostavno nema nade

Londonski institut Legatum objavio je deseti godišnji indeks prosperiteta, rezultate opsežne ankete koji rangiraju zemlje po prosperitetu na temelju 104 varijable među kojima su klasični indikatori poput BDP per capita i broj stalno zaposlenih, ali i neki malo zanimljiviji indikatori poput društvene tolerancije i brzine interneta na razini cijele zemlje.

Tri najprosperitetnije zemlje na svijetu su, očekivano, Novi Zeland, Norveška i Finska, no što je s onim najlošije rangiranima? To su mahom zemlje poharane ratom ili bolestima te imaju velike nedostatke u gospodarskom, političkom i obrazovnom sustavu.

INDEKS KORUPCIJE: Hrvatska je napredovala ali je još uvijek iza Butana, Bocvane i Ruande

Neke zemlje, primjerice Sirija i Sjeverna Koreja, zbog nedostupnosti podataka nisu na listi.

Ovo je 10 najmanje prosperitetnih zemalja na svijetu.

10. Burundi – ova istočno afrička zemlja jedna je od najsiromašnijih na svijetu. Iako je skočila na ovoj ljestvici s petog na deseto mjesto, prema kriteriju društvenog kapitala rangirana je najlošije među 149 zemalja.

9. Angola – bogata naftom, ali nimalo prosperitetna. Građanski rat koji je trajao 27 godina razorio je sve što se razoriti moglo.

PORAZNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Hrvatska je među tri najkorumpiranije države EU-a

8. Mauritanija – jedan od novijih proizvođača nafte, zemlja u kojoj velik dio stanovništva živi kao nomadi. Društveni kapital im pokazuje dobre rezultate, ali gospodarski i politički sustav su u totalnom rasulu.

7. Irak – nije neobično nisko na ovoj ljestvici vidjeti zemlju koja je dijelom pod okupacijom ISIS-a. To je ujedno i zemlja s trećom najvećom količinom zaliha sirove nafte, ali stalni konflikti uništili su gospodarstvo.

6. Čad – iz godine i godinu, ova zemlja bilježi sve bolje rezultate. Od proglašenja neovisnosti zapada iz jedne nestabilnosti u drugu. Zemlja bogata uranijem i zlatom.

NOVA LJESTVICA KONKURENTNOSTI: Hrvatska i dalje 58., lošije od nas samo tri države

5. DR Kongo – ovo je druga najnesigurnija zemlja svijetu što uvelike utječe na gospodarstvo i društveni kapital.

4. Sudan – zemlja je s najmanje sloboda, noviju povijest ove zemlje pišu građanski rat i korupcija.

3. Srednjoafrička Republika – zemlja bogata dijamantima, zlatom, naftom i uranijem, ali ujedno i zemlja s iznimno siromašnim stanovništvnom. Od 2013. godine u dubokoj unutarnjoj krizi.

2. Afganistan – zemlja koju su desetljećima razarali ratovi, zemlja s najmanje građanskih i ljudskih sloboda na ovoj ljestvici. Zbog dugotrajnih ratova su infrastruktura i ekonomija u kolapsu.

1. Jemen – još jedna zemlja poharana građanskim ratom, smještena na raskrižju Afrike, Bliskog istoka i Azije. Zemlja koja je osim unutarnjih previranja i arapskog proljeća uvelike opustošenja i djelovanje terorističkih skupina poput Al Kaide.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr