banner

SVE JE NAPETIJE

NEREDI NA KOSOVU, UHIĆEN SRPSKI DUŽNOSNIK: Policija bacala šok bombe, Albanci urlali pogrdne riječi na srpskom

Sve je promatralo više stotina Albanaca koji su urlali pogrdne riječi na srpskom jeziku

Pripadnici interventne jedinice policije Kosova priveli su danas poslijepodne direktora Ureda za Kosovo i Metohiju Marka Đurića. Nakon što je uhapšen, Đurić je prebačen u Prištinu gdje je dao izjavu pred prekršajnim sudom. Donijeta je odluka o deportaciji te je Đurić transportiran prema administrativnom prijelazu Merdare.

Đurić je uhićen u sali Mitrovačkog dvora gdje je započeo razgovor u okviru unutarnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji. S obzirom da su građani Mitrovice koji su se okupili ispred pokušali spriječiti ulaz u zgradu, kosovska je policija bacila šok bombe, nakon čega su ušli i odveli Đurića. TV Most piše kako su se čuli pucnjevi, lom stakla i uzvici na albanskom jeziku, a suzavac je bačen i u sali Mitrovačkog dvora gdje su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

Privođenje je prenosila kosovska televizija

Prepraćen je s lisicama na rukama, a dvojica specijalaca držali su ga u povijenom položaju te ga užurbano prebacili iz automobila u zgradu policije. Sve je promatralo više stotina Albanaca koji su urlali pogrdne riječi na srpskom jeziku, piše Blic. Privođenje je prenosila kosovska televizija.

Zajedno s Đurićem uhićen je i njegovu suradnik Željko Jović, koji je ozlijeđen u pokušaju da se odupre privođenju.

Vučić za sutra zakazao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost za utorak prije podne u povodu trenutne situacije i napetosti na Kosovu, objavili su danas u prijepodnevnim satima beogradski mediji. Sjednica je zakazana za utorak u 10 sati, ali u Vučićevu uredu ne navode detalje vezane uz to zasjedanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tenzije između Beograda i Prištine narasle su poslije prošlotjednog sastanka Aleksandra Vučića i kosovskog predsjednika Hashima Thacija sa šeficom eurodiplomacije Federicom Mogherini u Bruxellesu, nakon kojeg se Vučić požalio da Priština već pet godina nije ispunila obveze iz briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih općina (ZSO) i poručio kako “Srbija ne može ukinuti samu sebe da bi netko bio zadovoljan”.

Vučić: Srbija će štititi svoje interese

“Rekao sam večeras Mogherini da je Srbija na europskom putu. Borit ćemo se da učinimo sve da napredujemo, ali nemojte misliti kako je moguće da Srbija uruši sve svoje nacionalne i državne interese da bi neki u Europi i svijetu mogli biti zadovoljni”, rekao je Vučić poslije tog sastanka, nezadovoljan što albanska strana nije ispunila svoje obveze, a Srbija je iz dana u dan pod sve većim pritiskom da riješi kosovsko pitanje kao preduvjet u daljem napretku ka članstvu u EU.

“Srbiji su potrebne investicije iz EU, ali nitko ne može očekivati da Srbija ukine sebe jer je pritisak snažan i da je naša potreba za boljom ekonomijom toliko velika da ćemo se ukinuti”, naveo je Vučić.

Kosovo nije ispunilo Srbiji važan dio sporazuma

Briselski sprorazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine potpisan je poslije višemjesečnih pregovora u travnju 2013. godine pod pokroviteljstvom EU, uz preuzimanje uzajamnih obveza obje strane na ispunjavanju 15 točaka tog dokumenta.

Jedna od obveza Prištine bila je i formiranje asocijacije srpskih općina (ZSO) koja bi omogućila Srbima kontrolu lokalne vlasti u općinama gdje su većina, ali kosovske vlasti taj dio sporazuma još nisu ispunile što je u Beogradu unijelo dodatnu nervozu, s obzirom na sve veće pritiska Zapada i EU da se s Kosovom napravi pravno obvezujući dokument koji je Srbiji preduvjet na napredak u eurointegracijama i približavanje članstvu u EU.

Povratak na Net.hr