JAVNOST NIJE IZNENAĐENA

NEOČEKIVANA OSTAVKA: Milo Đukanović neće biti premijer Crne Gore i napušta sve državne dužnosti

Crnogorski premijer Milo Đukanović napušta državne dužnosti, a njega bi na poziciji premijera, ako DPS dobije mandat za sastav Vlade, trebao zamijeniti Duško Marković.

Glavni odbor DPS-a će odlučiti o prijedlogu stranačakog Predsjedništva da Marković bude kandidat za mandatara nove crnogorske vlade, nakon parlamentarnih izbora koji su održani 16. listopada.

Kandidaturu Markovića Predsedništvo je utvrdilo na sinoćnoj sjednici i to nije iznenadilo crnogorsku javnost, iako se Đukanović u predizbornoj kampanji, a ni ranije, nije izjašnjavao o svojoj državničkoj karijeri.

IZBORI U CRNOJ GORI: I vlast i oporba proglasili pobjedu, tko će sastavljati vladu?

Đukanović je ranije dva puta napuštao premijersku funkciju, ali se i vraćao, kako je tada objašnjavano, zbog političkih potreba, jer se pocjenjivalo da je njegovo iskustvo i dalje nezaobilazno u važnim državnim poslovima.

Ovaj put, nema sumnje, Đukanović odlazi s državnih dužnosti iako ima mišljenja da bi se mogao kandididirati za predsjednika Crne Gore, na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Tanka parlamentarna većina

Marković je rođen 6. srpnja 1958. godine u Mojkovcu. Završio je pravni fakultet, a radnu karijeru započeo je u rodnom gradu, gdje je bio i predsgednik Skupštine općine Mojkovac.

Kasnije je obavljao dužnost glavnog tajnika Vlade Crne Gore, a pet godina je bio direktor Agencije za nacionalnu sigurnost.

ĐUKANOVIĆ SLAVIO NA IZBORIMA U CRNOJ GORI: Dan obilježili hakeri, tučnjave, glasanje naglas i jedna nestala glasačka kutija

Od 2010. godine Duško Marković vrši dužnost potpredsjednika Vlade za politički sustav, unutrašnju i vanjsku politiku i ministra pravde. Marković je zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista.

Na izborima 16. oktobra, DPS je dobio 36 zastupničkih mandata, ali stranka ne može sama sastaviti Vladu. Stoga računa na, kako ističe, “prirodne partnere”, stranke koje u crnogorskom parlamentu zastupaju interese manjinskih zajednica.

S njihova četiri zastupnika i dva zastupnika Socijaldemokrata Crne Gore, koji će sigurno prihvatiti koaliciju, DPS bi imao većinu s 42 zastupnička mjesta, od 81 koliko broji crnogorski parlament.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr