ZBLIŽILI IH INTERESI

NEKOĆ SUPARNICE, DANAS SAVEZNICE: Ujedinile ih Kimove rakete i Trumpova želja za dominacijom

Dok na Korejskom poluotoku raste napetost zbog sve češćih sjevornokorejskih provokacija Zapada testiranjem nuklearnih raketa, na tom području gradi se novo sazvezništvo dviju nekoć velikih suparnica – Kine i Rusije.

Pritom je neobično, piše CNN, kako stare suparnice sada govore istim jezikom.

PUTIN OČEKUJE AMERIČKI NAPAD NA KIM JONG-UNA? Rusija šalje vojsku i tenkove na granicu sa Sjevernom Korejom

Ne žele SAD u svome dvorištu

Ovih su dana ruski i kineski predsjednik, Vladmir Putin i Xi Jinping na sastanku u Moskvi objavili zajedničku izjavu iznijevši usuglašeni plan za Korejski poluotok, ali i osudivši američku militarizaciju u toj regiji. To ne čudi jer Rusija i Kina ondje imaju zajedničke interese.

Obje, naime, dijele kopnenu granicu sa Sjevernom Korejom i imaju diplomatske odnose s Pjongjangom, no prije svega obje očajnički ne žele da SAD djeluje u njihovom “dvorištu”.

Upravo je zajednička želja da se odupru utjecaju SAD i njenih saveznica gurnula Rusiju i Kinu jednu prema drugoj i potakla ih na tijesniju suradnju. Ne treba zaboraviti da obje države često nastupaju zajedno kada su u pitanju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Isto je i po pitanju Irana i Sirije, a zajednički jezik sada su našle i po pitanju Sjeverne Koreje. Riječ je o moćnom savezu dvaju divova koji su nekoć, u doba komunizma, bili ljuti suparnici.

‘TO JE VIŠE OD PUKE SLUČAJNOSTI’: Rusija pomaže Kini u stvaranju moćnog hipersoničnog oružja?

Ugovor teški stotine milijuna dolara

CNN piše kako je prijašnje suparničke odnose Rusije i Kine promijenila ekonomija. Kina se pojavila kao jedan od najvećih svjetskih potrošača energije i time prirodno privukla Rusiju kao jednog od najvećih svjetskih proizvođača energije s kojom, usto, ima i dugu zajedničku granicu.

Za Rusiju izloženu ekeonomskim sankcijama Zapada zbog aneksije Krima 2014. godine, upravo se gospodarska suradnja s Kinom pokazala najvažnijom. Te dvije zemlje imaju potpisane ugovore vrijedne stotine milijuna dolara. No unatoč svemu postoje i problemi.

Mnogi Rusi još uvijek su sumnjičavi spram Kine, dok Kini Rusija nije čak niti među prvih deset najvećih trgovinskih partnera. Međutim,  njihovo intreresno približavanje u krizi na Korejskom polutotoku moglo bi pomoći prevladavanju preostalih teškoća i nesuglasica.

AKO JE 2016. BILA UŽASNA, SAMO ČEKAJTE 2017.: Rusija prijeti odmazdom SAD-u, a ni Kina neće ostati dužna!

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr