Znaju oni sve!

NEKAD OBEĆANA, DANAS NEPOŽELJNA: Stručnjaci otkrili zašto izbjeglice izbjegavaju Francusku!

Život kao “polugrađani”, strah od jake desnice, problem težeg pronalaska posla i muke s birokracijom – samo su neki od razloga zbog kojih migranti zaobilaze Francusku. Prema riječima stručnjaka, ta zemlja se i potrudila da pokaže kako ondje baš neće biti blagonaklono dočekani.

Dok je nekad Francuska slovila kao obećana zemlja za izbjeglice i azilante, danas je zaobilaze u širokom luku. Izbjeglice vjeruju kako ih u toj zemlji čeka život na ulicama, borba s birokracijom i službenici koji govore samo francuski jezik.

“Izbjeglice znaju da Francuska nije dobra prema izbjeglicama. Francuska sebe naziva državom ljudskih prava, ali realnost je da to već duže vrijeme nije više tako. Izbjeglice znaju da će ih vlasti u Njemačkoj ili Švedskoj bolje dočekati, a krijumčari su doprinijeli tome da se ideja proširi među izbjeglicama”, kazao je za Al Jazeeru Balkans Francois Gemmene, ekspert za migracije i profesor na francuskom univerzitetu Sciences Po Francois. Gemmene kaže kako se izbjeglice boje da u toj zemlji neće pronaći posao te da im je ekonomski faktor presudan. Zbog nedolaska izbjeglica, tvrdi, i Francuzi bi trebali biti zabrinuti jer to pokazuje da je zemlja u ekonomskim problemima i da su joj upitni temelji demokracije.

Desnica daleko jača nego u drugim zemljama

Prema mišljenju Martina Brusisa s Univerziteta “Ludwig-Maximilians”, izbjeglice ne idu u Francusku jer su im Mađarska, Austrija i Njemačka na ruti kojom idu. No, ističe da se treba sagledati i problem desnice. “Mislim da su prihvatne kvote u Francuskoj niske, Francuzi se svakako moraju brinuti zbog ovoga, posebno zbog posljedica za unutrašnju politiku. Morate znati da desničari u Francuskoj, Nacionalni front imaju puno snažnije temelje nego PEGIDA i AFD u Njemačkoj”, smatra Brusis.

Tko bi želio živjeti u zemlji koja je uništavala njegovu zemlju?

Politički ekspert Zekerijah Smajić tvrdi da su na samom početku ovogodišnje izbjegličke krize, državničke i lokalne političke klase u Francuskoj odvratile migrante od dolaska te u nekoliko navrata spriječile njihov ulazak u zemlju. Razlog takvom stavu Francuske prema izbjeglicama s Bliskog istoka, ustvrdio je Smajić za Al Jazeeru Balkans, je prvenstveno u strahu od terorizma.

“Poznato je, također, da se dosadašnja imigrantska politika Francuske pokazala diskriminirajućom, zbog čega se sve češće i sve glasnije podižu pobune različitih imigrantskih skupina koje više ne žele živjeti kao ‘polugrađani’ u getima francuskih predgrađa”, ističe Smajić koji smatra da je među narodima koji migriraju poznato da je Francuska, uz Sjedinjene Države i Britaniju bila na čelu koalicije za uništavanje nekih od zemalja Bliskog istoka te da oni ni stoga ne žele na njen teritorij.

Al Jazeera Balkans/Danas.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr