Nekad je bio industrijsko čudo cijelog Balkana, a sada se tamo jedva preživljava

Dva najveća grada južne Srbije, Leskovac i Vranje, nekada su bili industrijski centri. Sada, nažalost, jedva preživljavaju, a rednici pokušavaju preživjeti s plaćom od približno 800 kuna, dok je stopa nezaposlenosti ogromnih 30 posto.

Stopa nezaposlenosti u Vranju danas je blizu 30 posto i veća je od stope nezaposlenosti u Srbiji, koja iznosi 21 posto. Samo trećina od gotovo 59.000 radno sposobnih ljudi i radi.

U južnoj Srbiji uvijek će vas dočekati uz dobrodošlicu, bez obzira na sve izraženiju neimaštinu. Nekadašnje privredno čudo Srbije, grad Vranje, posljednjih godina predstavlja čudo jedino po tome što pojedini radnici žive cijeli mjesec s plaćom od približno 100 eura.

U Yumcu, nekadašnjem tekstilnom gigantu, prosječna plaća je 100 eura i kasni već sedam mjeseci, piše Al Jazzera Balkan.

Osnovne namirnice kupuju na rate

“Mi jako bijedno živimo, a najteže je onim obiteljima gdje i suprug i supruga rade zajedno u istoj firmi, kao što je moj slučaj”, rekao je Momir Stošić, radnik Yumca.

Stošićevi kažu da su konstantno u dugovima. Osnovne životne namirnice uzimaju u lokalnim malim trgovinama, a plaćaju ih kad prime plaću.

Ni oni kojima supružnici ne rade u istoj firmi u Vranju ne žive ništa bolje.

“Moj muž radi u Simpu. On je uzeo kredit i dozvoljeni minus u banci. Pet mjeseci u Simpu nije primio plaću i banka ga zove svakog dana da to nadoknadi, a on nema čime, jer ni ja sedam mjeseci nisam primila plaću”, ispričala je Snežana Veličković, zaposlena u Yumcu.

Vi ne možete shvatiti taj osjećaj

Radnici Yumca pokušali su pažnju na svoje probleme skrenuti nedavnom blokadom autoceste. Istog dana država je reagirala i isplatila jednokratnu pomoć od blizu 200 eura po radniku.

“Vi ne možete shvatiti taj osjećaj kad su došli ti novci… Koliko je bilo osmijeha radnicima na licu, jer nisu već devet godina primili takvu svotu novca”, ispričala je Snežana.

Ljubav prema ‘kafanama’

No ljubav Vranjanaca prema ”kafanama” ništa ne može uništiti.

“Za ‘kafanu’ kažu da najbolje oslikava stanje u društvu. U Vranju su one pune, ali za 30 centi ovdje možete popiti domaću kavu i čašu mineralne vode”, izvještava iz Vranja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Opuštanje, čak i uz tako niske cijene, u pojedinim kavanama u Vranju sebi može priuštiti tek četvrtina stanovnika. A toliko ih je, prema službenim podacima, i zaposleno.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/u-vranju-se-mnogo-bijedno-zivi

Povratak na Net.hr