STRUČNJACI UPOZORILI

NE ŽELITE DA VAM UKRADU IDENTITET? Ovo je pet stvari koje nikako ne biste smjeli nositi u torbici

Zbog nekih stvari koje držimo u torbicama, lopovima uvelike olakšavamo stvari. Ovo je pet stvari koje, prema savjetu stručnjaka, nikada ne biste trebali nositi sa sobom.

1. Lozinke i pinovi

Iako neki ljudi smatraju da su njihove stvari u njihovoj torbici na sigurnom, lozinke i pinovi definitivno su prva stvar koju nikako ne bismo smjeli nositi sa sobom. Lopova ima na svakom koraku, a kako kaže Eva Velasquez direktorica centra koji se bavi istraživanjima krađa identiteta, vjerojatnije je da ćete izgubiti torbicu ili da će vam je netko oteti na cesti nego da ćete doživjeti provalu u stan, prenosi Jutarnji list.

RAST NOVOG CRNOG TRŽIŠTA: Krađa bicikala postala unosan posao u Hrvatskoj

2. Kreditne kartice

Stručnjaci savjetuju da nikad ne nosite sve kreditne kartice sa sobom, u slučaju da ih imate više od jedne. Vrlo ej amla vjerojatnost da ćete trebati baš svaku od njih u istom danu. Stručnjaci savjetuju da odredite koju karticu ćete ponijeti sa sobom, koja bi vam mogla najviše zatrebati.

‘U slučaju krađe lakše obaviti postupak prijave, a i uvijek ćete u rezervi imati onu koja je ostala kod kuće’, savjetuju stručnjaci.

482459956

3. Računi

Ako ste među onima koji svaki račun od obavljene kupnje sprema u novčanik ili torbicu, radite veliku pogrešku jer sami sebe postavljate lakom metom kradljivcima identiteta. Iako vam lopov ne može ukrasti identitet samo na temelju računa, u kombinaciji s ostalim dokumentima to će mu svakako olakšati posao. Osim što vidi tko ste i gdje kupujete, putem računa ima uvid u vaš potpis.

Dragi naši detektivi, je li ovo stvarna krađa ili obična podvala?

4. Nezaštićeni mobitel

Mobitel je odavno prestao biti samo telefon, odnosno sredstvo za komunikaciju. Mobitel je u današnje vrijeme čovjekova desna ruka, poput prijenosnog računala koje sadrži informacije o nama koje bi vještim kradljivcima mogle itekako poslužiti.

Stručnjaci upozoravaju da pametan telefon bez pristupne lozinke za otključavanje omogućuje baš svakom strancu da dođe do svih vaših podataka. Zato svakako koristite kompliciranije lozinke ili otključavanje otiskom prsta.

492809930

5. Putovnica

Putovnica je dokument koji se najčešće krivotvori. Stručnjaci stoga savjetuju da je ne nosite sa sobom, ako ne morate, te da je pametnije u torbicu, ako već morate sve nositi sa sobom, staviti kopiju putovnice.

‘Putovnice nije lako krivotvoriti, no u slučaju da je izgubite prevaranti vrlo lako mogu prepraviti i koristiti vaš original’, kaže Velasquez.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr