JE LI OVO DISKRIMINACIJA?

NE ŽELE IMATI VEZE S NJOM: Nutella odbila printati personalizirani omot s imenom djevojčice

Australska Nutella odbila je napraviti personalizirani omot za djevojčicu koja nosi ime popularne egipatske božice – Isis.

Heather Taylor, majka djevojčice iz Illawarre kraj Sidneya, uzrujala se zbog odluke tvrtke i sve ispričala novinarima.

“Imamo svoj protokol”

“Dolazim do toga da je ne želim pozivati imenom”, govori 43-godišnja majka  za  Sydney Morning Herald. Nuttela je potvrdila da su odbili printati personalizirani omot s imenom “Isis” djevojčicinoj tetki koja je malenu htjela razveseliti.

Trgovina Myers objasnili su majci da Nutella ima protokol za prihvatljiva imena a javio se i predstavnik roditeljske tvrtke Ferrero Australia kazavši da stoje uz svoju odluku.

“Ovo me stvarno uzrujalo. Zapravo prljate ime moje kćeri. Odlučili ste odbiti ime moje kćeri kako javnost ne bi negativno reagirala”, kazala mu je majka.

Ferrero Australia objasnili su da izdavanje omota može biti odbijeno u slučaju kad bi je šira javnost mogla pogrešno protumačiti ili je smatrati neprikladnom.

ISIS, ISIL, IS, DAESH

“Ovaj negativni publicitet tako lijepog imena mora stati. Moju petogodišnju kćer se diskriminira”, kaže majka i dodaje da ne dozvoljava malenoj da sluša vijesti o zloglasnoj terorističkog organizaciji.

Osim što je egipatska božica Isis u mitologiji bila savršena majka i žena, ta se riječ koristi i kao akronim za Islamsku državu; Islamska država u Iraku i Siriji, ili na engleskom; Islamic State in Iraq and Syria.

Za zloglasnu terorističku organizaciju koristi se i kratica ISIL; Islamska Država Iraka i Levanta, odnosno na engleskom; Islamic State of Iraq and the Levant.

Sami sebe nazivaju skraćeno, Islamskom državom, eng. Islamic State (IS). Termin Daesh zapravo je arapski akronim za al-Dawla al-Islamiya fil Iraq wa al-Sham. Nosi negativne konotacije i koristi se pogrdno.

Kako bilo, valja napomeniti da se ne radi o pravoj državi, već zločinačkoj, terorističkoj organizaciji.

Povratak na Net.hr