POLJACI PROSVJEDUJU

‘NE UNIŠTAVAJTE STEČEVINE, NE UVODITE KAOS U ŠKOLE’: Tisuće nastavnika protiv reforme obrazovanja

Nekoliko desetaka tisuća osoba, među kojima posebice nastavnici iz čitave Poljske, prosvjedovalo je danas u Varšavi protiv velike reforme obrazovanja koju je pripremila konzervativna vlada.

“Pozivam premijerku Beatu Szydlo i njezinu vladu da ne unište stečevine” poljske škole, rekao je šef glavnog sindikala nastavnika ZNP Slawomir Broniarz, popraćen odobravanjem prosvjednika.

‘Ne kaosu u školama’

Okupljeni na jednom od glavnih trgova u središtu Varšave, na Trgu Pilsudski, uzvikivali su “Ne kaosu u školama”, “Stop reformi obrazovanja”, “Ne revoluciji u školama”.

POLAND-DEMONSTRATION-EDUCATION

Prije toga govorili su nastavnici, roditelji, oporbeni zastupnici, gradonačelnici i drugi dužnosnici lokalnih zajednica te mladih ljudi koji su uspješno izašli iz sadašnjeg sustava koji vlada želi ukinuti.

Osuđujući unaprijed “kaos” koji će reforma donijeti, Broniarz je zatražio “široku društvenu frontu” protiv plana ministrice obrazovanja Anne Zalewske.

Planom se predviđa zamjena sadašnjeg sustava obrazovanja koji do kraja srednjeg obrazovanja ima tri razine, sustavom u dvije razine.

POLAND-DEMONSTRATION-EDUCATION

Osim što bi to dovelo do ukidanja velikog broja radnih mjesta, nastavnici se boje i cjelokupne reforme obrazovnog programa koji bi se, po njima, mogao sve više orijentirati prema “domoljubnim vrijednostima”.

Povratak na Net.hr