Ne biste vjerovali na što EU troši 180 milijuna eura godišnje

Zaposlenici Europskog parlamenta su umorni od putovanja iz Bruxellesa u Strasbourg na plenarne sjednice koje se održavaju jednom mjesečno. Sad su smislili kako prekinuti s tom praksom, ali na dogovor će se iz čisto političkih razloga još dugo čekati.

Svakog mjeseca, članovi Europskog parlamenta koji rade i zasjedaju u Bruxellesu, moraju spakirati svoje dokumente u plastične kutije. Tisuće tih kutija, pune transkripata, strateških dokumenata i nacrta zakona potom se slaže u čak osam velikih kamiona, koji ih voze do 430 kilometara udaljenog Strasbourga, gdje se nalazi sjedište EP-a. Vojska od 4.000 ljudi (zastupnika, njihovog osoblja i lobista) također seli u Strasbourg, da bi se tjedan dana kasnije svi vratili u Bruxelles i ponovili cijelu proceduru mjesec dana kasnije.

Ove mjesečne selidbe godišnje stvaraju 15.000 metričkih tona ugljičnog dioksida, piše Spiegel, a porezne obveznike košta oko 180 milijuna eura. Također valja napomenuti da hoteli u Strasbourgu i okolici naplaćuju astronomske cijene, a da je sjedište EP-a – čija gradnja je koštala milijune eura – više od 300 dana u godini prazno.

Po potpisanim sporazumima, samo Vijeće EU jednoglasno može odlučiti o promjeni lokacije sjedišta Europskog parlamenta, a Francuzi blokiraju svaku mogućnost da se Starsbourgu oduzme ta institucija. Kad su lani zastupnici EP-a pokušali spojiti dvije plenarne sjednice u jednu, Francuska je slučaj odnijela na Sud pravde EU i pobijedila.

Zato su zastupnici sada promijenili taktiku, pa su Vijeću EU poslali prijedlog u kojem traže da se zastupnicima dopusti da sami odrede sjedište svoje institucije. “Vrijeme je da dobijemo pravo da se sami organiziramo, kao i svi drugi demokratski izabrani parlamenti u Europi. Ovdje je pitanje: želimo li da nas vide kao marionete u rukama drugih, ili se ovaj parlament shvaća ozbiljno?”, komentirao je Gerald Häfner iz njemačke Stranke zelenih.

Dogovor, piše Spiegel, sigurno neće biti postignut u idućih godinu dana, i sigurno neće proći bez ustupaka Francuzima. Neslužbeno se šuška o tome da bi francuski Alsace mogao postati dom Odbora regija, a Strasbourg bi mogao udomiti novo sveučilište EU.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr