ŽELI SE VRATITI U RUSIJU

NAVALJNI ZA TROVANJE OPTUŽIO PUTINA, KREMLJ ODGOVARA: ‘Njegove optužbe su neutemeljene, surađuje s CIA-om’

Aleksej Navaljni je u razgovoru za Der Spiegel, prvom otkako je izišao iz berlinske bolnice u kojoj je bio na liječenju nakon što je više od dva tjedna proveo u komi, ustvrdio da se ‘Putin nalazi iza toga’ i dodao da ne vidi ‘drugog objašnjenja’

Kremlj je u četvrtak kritizirao kao “neutemeljenu i neprihvatljivu” optužbu ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog da je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovoran za njegovo trovanje te je odgovorio da zapadne tajne službe, ponajprije CIA, surađuju s njime.

“Smatramo da su takve optužbe protiv ruskog predsjednika neutemeljene i neprihvatljive”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, reagirajući na Navaljnijeve tvrdnje. “Zapadne obavještajne agencije rade s njime, mogu čak preciznije reći da instruktori CIA-e rade u ovome trenutku s njime”, dodao je.

Navaljni (44) je u razgovoru za Der Spiegel, prvom otkako je izišao iz berlinske bolnice u kojoj je bio na liječenju nakon što je više od dva tjedna proveo u komi, ustvrdio da se “Putin nalazi iza toga” i dodao da ne vidi “drugog objašnjenja”. Kazao je također da se kani vratiti u Rusiju “što je prije moguće”.

NAVALJNI OPTUŽIO: ‘Iza mog trovanja stoji Vladimir Putin!’; O trenutku kad je osjetio nervni otrov: ‘Ne osjećate bol, no znate da umirete’

Otrovan novičokom

Peskov je na to odgovorio da se bilo koji ruski državljanin može vratiti u zemlju u bilo kojem trenutku te da u tome nema ničeg herojskog. Navaljni je po nalazima njemačkih, francuskih i švedskih laboratorija bio otrovan nervnim otrovom tipa novičok, razvijenim u sovjetsko doba.

Zapad traži objašnjenja od Rusije, što ona odbija, tvrdeći da je meta proturuske kampanje te da ne postoje dokazi da je počinjeno kazneno djelo.

Povratak na Net.hr