PROGLAŠENA UZBUNA

NATO U STANJE PRIPRAVNOSTI STAVIO 300.000 VOJNIKA: Strahuju da bi Putin mogao narediti napad na Zapad

Šefovi NATO saveza izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao zapovijediti napad na Zapad, te su proglasili stanje uzbune za 300.000 vojnika koji su stavljeni u stanje visoke pripravnosti.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je kako se NATO savez nada što bržoj reakciji svojih postrojbi te što većem broju vojnika, ne bi li na vrijeme mogli odgovoriti na borbenu situaciju, piše Daily Mail.

Nepopravljivi odnosi

Odnosi između Rusije i Zapada proteklih su godinu dana dosegli samo dno. Moskva i dalje inzistira na pružanju podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i to pod svaku cijenu, što dovodi do porasta tenzija sa SAD-om, Velikom Britanijom i Francuskom.

‘PONOVNO SE BUDI NUKLEARNA NOĆNA MORA’: Rusija pleše po rubu, bivši general najavio zastrašujuće razdoblje za svijet

Većina članica NATO-a drastično je smanjila svoje troškove obrane od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, no Rusija je s druge strane nastavila jačati svoje vojne kapacitete, održavajući vojne parade u koje je svake godine bilo uključeno više od 100.000 vojnika.

rusija, borbeni zrakoplovi

Kompleksan odnos između Moskve i Washingtona traje posljednjih desetak godina. Posljednje tenzije izbile su nakon što je Washington optužio Moskvu za miješanje u izborni proces u Sjedinjenim Američkim Državama tako što su ruske tajne službe hakirale e-mail viših članova Demokratske stranke, a Putin je prozivan i zbog premještanja nuklearnih raketa – Iskander u Kaliningrad, na granici s Poljskom.

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, u intervjuu za The Times ovog je tjedna kazao: ‘Vidjeli smo kako Rusija koristi propagandu u Europi, među NATO saveznicima, i upravo je to razlog zašto NATO treba reagirati. Reagirat ćemo s najvećim pojačanjem naše zajedničke obrane od kraja Hladnog rata.’

BELGIUM-NATO-DEFENCE

Europa u strahu

Cilj je smiriti bivše sovjetske države poput Litve, Latvije i Estonije, koje su sve članice NATO-a, jer strahuju od mogućeg ukrajinskog scenarija na njihovu teritoriju.

Britanski predstavnik u NATO-u, sir Adam Thomson, otkrio je kako je riječ o brojci od oko 300.000 vojnika, te da se traži način kako mobilizirati te postrojbe u roku od dva tjedna, umjesto šest mjeseci koliko bi inače trajalo. Sir Adam je objasnio kako NATO odgovara na sve veći broj špijunskih, hibridnih i cyber napada Rusije i drugih država koje nisu članice NATO saveza.

‘Supertenk’

Tijekom vikenda, britanske vojne službe izdale su upozorenje za novi ruski ‘supertenk’, moćno oružje nove generacije, za koji nema dvojbe kako je riječ o najjačem tenku do sada.

NITKO MU SE NE MOŽE SUPROTSTAVITI: Ruski supertenk izazvao paniku na Zapadu

Sudeći prema dokumentima britanskog ministarstva obrane, koji su ovih dana procurili u javnost, britanske obavještajne službe izdale su upozorenje zbog novog ruskog supertenka. U istom izvješću izražena je duboka sumnja da bi Britanci mogli stati na kraj ovom tenku, kao i kritika što se sami nisu dali u neki sličan pothvat.

Stručnjaci napominju kako je riječ o mnogo lakšem i bržem tenku od zapadnog ‘teškog’ tenka, koji ima mogućnost samopunjenja municijom, a koji sa sobom nosi eksploziv, ali i bojne glave.

T-14 armata, ruski tenk

Stručnjaci na strani Rusije

Američki vojni analitičari, koji su izvodili vojne simulacije, vjeruju kako bi ruske snage mogle pregaziti sadašnje NATO-ove postrojbe na Baltiku u samo nekoliko sati, u slučaju izbijanja vojnog sukoba.

‘Vidjeli smo rusku aktivnost na razne načine, na raznim područjima, ono što zabrinjava je znatno nagomilavanje vojnih kapaciteta, utrostručenje troškova obrane od 2000. godine, razvoj novih vojnih sposobnosti, kao i upotreba tog moćnog oružja i korištenje vojne sile protiv susjeda’, dodao je Stoltenberg.

Povratak na Net.hr