POTJERA ZA KLASOM 'OSCAR'

NATO U LOVU NA ‘UBOJICE NOSAČA’: Vojni avioni tragaju za moćnim ruskim podmornicama u Mediteranu

NATO-ove snage u istočnom Sredozemlju navodno su krenule u lov na ruske podmornice koje navodno mogu potopiti velike nosače zrakoplova.

Nekoliko američkih vojnih zrakoplova P-8 Poseidon iz vojne baze u Sigonelli na Siciliji navodno su krenuli u potragu za jednom ili dvije ruske podmornice koje se nalaze u moru nedaleko od obala Sirije, na području na kojem se nalazi NATO-va flota.

‘Ubojica nosača’

Kako piše portal Aviationist, riječ je o podmornicama klase Oscar II koje imaju nuklearni pogon i smatraju se najmoćnijim i najrazornijim ratnim strojevima. Ta se klasa naziva i ‘ubojica nosača’, a izrađena je s primarnim ciljem da se suprotstavi nosačima zrakoplova.

Podmornica klase Oscar II teži 18.000 tona, na njoj se nalazi oko 100 podmorničara i jedna je od najvećih ikad izrađenih podmornica.

AUSTRALIA-MALAYSIA-CHINA-MALAYSIAAIRLINES-TRANSPORT-ACCIDENT-US

DRAMATIČAN INCIDENT NA NOSAČU AVIONA ADMIRAL KUZNJECOV: Su-33 promašio palubu i srušio se u Mediteran!

Ruske su podmornice viđene nedaleko od francuskog nosača vojnih zrakoplova, Charles de Gaullea dok se američki nosač USS Eisenhower nalazio malo dalje.

Ovaj incident dolazi u trenutku sve veće napetosti između Rusije i NATO-a.

Prije mjesec dana ruski ratni brodovi stigli su pred sirijsku obalu u istočnom Mediteranu kao pojačanje ruskim vojnim snagama u tom području.

Tada je glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, izrazio zabrinutost da će brodovi biti iskorišteni kao potpora ruskoj vojnoj operaciji u Siriji i ‘povećati patnje ljudi i civila.’

Potonuli Kursk

Ovog tipa bio je i potonuli Kursk koji je potonuo 2000. godine kada je smrtno stradalo 118 ljudi. Bila je to jedna od najvećih pomorskih tragedija u povijesti.

Ruska podmornica K-141 Kursk, klase Oscar II bila je ponos ruske flote, koja je simbolizirala moć i snagu ruske mornarice. Stavljena u pogon 1994. godine, a 154 metra dugačka nuklearna podmornica bila je aktivna manje od šest godina u trenutku kad je potonula. Kursk je 12. kolovoza 2000. godine provodio pomorsku vježbu u vodama Barentsova mora izvan ruske obale na sjeveru kada je procurio vodikov peroksid.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr