NA PRAGU RATA

NATO U BEZIZLAZNOJ SITUACIJI, NE MOŽE OBRANITI SVOJE ČLANICE: ‘Da Rusi to žele, pregazili bi zemlje Baltika u svega 36 sati’

Rusija bi mogla pregaziti NATO-ve snage u zemljama Baltika u svega 36 sati ako bi to htjela. Upozorava na to američko vojno istraživanje u kojem se napominje kako zapadni savez ima loše izlazne opcije, među kojima i onu da mora priznati gubitak nekih svojih najranjivijih članica, piše The Independent.

U izvješću američke vojske navodi se kako su NATO-va dobra u Estoniji, Latviji i Litvi loše spojena s ruskima te da pozivaju na razarajući rat umjesto da od rata odvraćaju.

Provedeno je nekoliko “ratnih igara” kako bi se istražio scenarij po kojem bi Rusija pokušala pripojiti glavne gradove Estonije ili Latvije ili obje zemlje, slično kako si je pripojila Krim 2014.
“Rezultat je bio katastrofalan za NATO”, stoji u izvješću korporacije Rand na koju se poziva američka vojska, a prema kojem bi ruske snage prema jednoj simulaciji NATO pregazile za 60 sati, a prema drugoj za 36 sati. “Prema trenutnom položaju snaga, NATO ne bi mogao obraniti teritorij svojih najizloženijih članica” stoji u izvješću .

Selidba ruskog teškog naoružanja

Posljednjih tjedana Rusija je premjestila svoje borbene brodove prema Mediteranu i Baltičkom moru, a nuklearne raketne bacače u Kalingrad, u susjedstvo Poljskoj. Američka vojska, koja se poziva na izvješće korporacije Rand, navodi kako je Rusija “ignorirala norme koje se tiču teritorijalne agresije kad joj je to odgovaralo”.

Prema simulacijama koje je napravio Rand, NATO ima ograničene opcije u slučaju da Rusija poželi zauzeti Tallin i Rigu. Pritom su to sve loše opcije. Stoji kako bi Savez morao birati između pokretanja veliku protu- ofenzvu kako bi povratio gradove, ali da bi ona predugo trajala ili prihvatiti razvoj situacije, barem u nekom kraćem vremenu. Prva opcija, navodi Rand, mogla bi eskalirati i završiti tako što bi se u ratu koristilo i nuklearno oružje, a u najbolju ruku dovela bi do hladnog rata.

OKUPLJA SE NAJVEĆA VOJSKA OD KRAJA HLADNOG RATA: ‘NATO je morao reagirati, Rusija je pokazala da je spremna za napad’

Planovi koji neće dati rezultate

U NATO-u priznaju da se nalaze u teškoj situaciji. “Moramo imati strategiju i biti koherentni u našem pristupu obrani naši građana”, kazao je pritom američki general Curtis Scaparrotti. Saveznici NATO-a napreduju s planovima iz srpnja prema kojima tisuće vojnika i opremu treba premjestiti na Baltik.

Amerikanci planiraju prebaciti oko tri tisuće vojnika u Poljsku do veljače. Ujedinjeno Kraljevstvo šalje borbene zrakoplove na Crno more te vojne trupe i tenkove i lako oružje na proljeće u Estoniju. Imat će i potporu danskih i francuskih vojnih trupa. Njemačka će od veljače u Litvu slati oko 600 vojnika.

No, sve je to šest do sedam puta manje ili slabije od onog što bi NATO-u trebalo da bitku s Rusijom okrene u svoju korist.

PUTIN ŽELI DOMINIRATI I NE BOJI SE TO POKAZATI: Više od 120.000 ruskih vojnika poslano na vojne vježbe s nuklearnim projektilima

Povratak na Net.hr