RASPOREĐIVANJE VOJNIH SNAGA

PUTIN ŽELI DOMINIRATI I NE BOJI SE TO POKAZATI: Više od 120.000 ruskih vojnika poslano na vojne vježbe s nuklearnim projektilima

Cilj raspoređivanja ruskih vojnih snaga je pokazati kako bi Rusija imala premoć u bilo kakvom globalnom konfliktu sa Zapadom, rekli su dužnosnici NATO-a, ali Savez neće odgovarati na akcije iz Moskve.

Curtis Scaparrotti, vrhovni zapovjednik Saveza, rekao je ministrima obrane NATO-a u srijedu da je više od 120.000 ruskih vojnika sudjelovalo u vježbama u rujnu koje su kulminirale ispaljivanjem projektila koji može nositi nuklearne bojne glave.

‘Znatno povećanje ruskih kapaciteta i agresivnije vježbe’

Izvješća o ratnim brodovima u Baltiku alarmirala su saveznike. Savez je također zabrinut zbog ruskog raspoređivanja balističkih raketa Iskander u ruskoj eksklavi Kaliningrad.

UZBUNA NA BALTIKU: Ruska mornarica poslala korvete naoružane moćnim raketama!

PUTIN POLUDIO: ‘Je li Amerika banana republika ili što?’

“Glavni izazov nisu pojedinačni događaji ili raspoređivanje”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Ono što brine, kako je rekao, je “ukupna slika gdje vidimo znatno povećanje ruskih kapaciteta na moru, u zraku i na kopnu, vježbe s puno agresivnijim obrascem”.

On nije želio javno reći što misli da su ruski ciljevi. Ali Scaparrotti je rekao ministrima obrane da Rusija želi, govoreći vojnim jezikom, “dominaciju u eskalaciji”. To znači da vojna sila može najbolje kontrolirati konflikte ako je dominanta u svakom koraku eskalacije sukoba s neprijateljem, sve do prijetnje nuklearnim oružjem.

‘Putin želi dominirati’

Neki analitičari smatraju da tu doktrinu Putin iznimno cijeni.

Putin pokazuje želju za dominacijom”, rekao je viši diplomat NATO-a.

Mi nećemo istom mjerom odgovarati na ono što radi Rusija, naglašava  Stoltenberg. “Nismo u Hladnom ratu”.

OKUPLJA SE NAJVEĆA VOJSKA OD KRAJA HLADNOG RATA: ‘NATO je morao reagirati, Rusija je pokazala da je spremna za napad’

Povratak na Net.hr