SAVEZNICI STIŽU U POMOĆ

NATO ŠALJE BRODOVE ISPRED GRČKE I TURSKE: ‘Spriječit ćemo krijumčare ljudima i kriminalne organizacije’

NATO je donio odluku da žurno pošalje svoje brodove u Egejsko more ne bi li pomogao Grčkoj i Turskoj te europskoj agenciji za nadzor granica Frontex u rješavanju migrantske i izbjegličke krize.

Kako je objavljeno, NATO-ovi brodovi već prikupljaju informacije i sudjeluju u nadzoru Egejskog mora. Njihova aktivnost sada će se proširiti i na teritorijalne vode.

Pomoć saveznicima

“Naši zapovjednici definirali su zonu naših aktivnosti u dogovoru s Grčkom i Turskom. Naše aktivnosti u teritorijalnim vodama provodit će se u dogovoru s oba saveznika. Cilj angažmana NATO-ovih snaga nije zaustavljanje migranata ili vraćanje njihovih brodova, već pomoć saveznicima, Grčkoj i Turskoj, kao i Europskoj uniji u njihovim nastojanjima da spriječe krijumčarenje ljudi i kriminalne organizacije koje dodatno otežavaju ovu krizu”, poručuju iz NATO-a.


NATO-ovo mornaričko zapovjedništvo postiglo je s Frontexom dogovor i na operativnoj i na taktičkoj razini. NATO i Frontex razmjenit će časnike za vezu preko kojih će raspolagati svim potrebnim informacijama u realnom vremenu pa će i Frontex, kao i grčke i turske snage, moći poduzimati akcije još brže.

ŠEF NATO-A UPOZORAVA: ‘Rusija i Sirija pretvaraju izbjeglice u oružje protiv Europe’

“Ovo je odličan primjer suradnje između NATO-a i EU na zajedničkim izazovima. Pozdravljam ovaj dogovor koji smo finalizirali u tako kratkom vremenu. U ovoj krizi vrijeme i jest ključno, kao i suradnja”, rekao je  glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Povratak na Net.hr