DISTRIBUTERI PLINSKIH BOCA

NASTAVLJAJU SE UHIĆENJA OSUMNJIČENIH: U Maroku privedene tri osobe povezane s napadima u Kataloniji

U Maroku su uhićene tri osobe povezane s napadima u Kataloniji nakon što je marokanska policija u Casablanci privela distributera plinskih boca koji je u katalonskom gradiću Ripollu bio susjed Younesu Abouyaaqoubu, bjeguncu ubijenom u ponedjeljak.

Marokanska policija uhitila je Hichama Ennadiha koji je raznosio stanarima plinske boce a prije odlaska u Maroko živio u Ripollu, gradiću gdje je živjela većina od 12 osumnjičenih za teroristički napad, piše španjolska novinska agencija EFE pozivajući se na izvor iz ministarstva unutarnjih poslova.

Razbijena džihadistička ćelija

Ennadih je identificiran tijekom pretresa jednog stana u Ripollu, u Kataloniji, tijekom akcije katalonske policije. On je privremeno prebivao u stanu u kojem je mogao živjeti, ili kratko boravio Abouyaaqoub, glavni osumnjičeni za ubojstvo 14 osoba u Barceloni. Katalonska policija je Abbouyaaqouba pronašla u ruralnom području 50 kilometara od Barcelone te ga ubila. On je prema istrazi bio vozač bijelog kombija kojim su pregaženi prolaznici na šetalištu u centru Barcelone. Ennadih, čiji brat također raznosi plinske boce za grijanje vode, živio je u istoj zgradi i bio susjed Abouyaaqoubu u Ripollu.

Šef katalonske policije je u ponedjeljak rekao kako je džihadistička ćelija bila sastavljena od 12 osoba, od kojih su četvorica ostala živa i uhićena, te da su planirali izvršiti napade eksplozivom.  Policija je pronašla oko 120 plinskih boca i materijal za pravljenje eksploziva u kući u kojoj je prošli tjedan došlo do slučajne eksplozije u kojoj su poginula dva osumnjičenika.

PLANIRALI SU RAZNIJETI KATEDRALU: Sudac poslao u zatvor dvojicu osumnjičenih za napad u Barceloni

Privedeni i rođak i znanac ubijenog terorista

Treći, ozlijeđeni i uhićeni Mohamed Houli Chemlal (21), rekao je u utorak na sudu u Madridu kako su planirali veće napade eksplozivnim napravama na znamenitosti u Barceloni, izvijestio je EFE pozivajući se na izvor sa suda. Nakon što im je eksplozija pokvarila plan napali su vozilima i hladnim oružjem. Pojavljivanje četvorice uhićenih pred sucem bilo je zatvoreno za medije i javnost.

Šef katalonske policije rekao je u ponedjeljak kako je ćelija od 12 članova odgovorna za napade u Kataloniji razbijena no da će se istraga u međunarodnom okviru nastaviti. Chemlal je sucu rekao kako osim 12 osoba poznatih policija više nitko nije bio umiješan.

U Maroku su osim distributera plinskih boca uhićene još dvije osobe. U gradu Nadoru je priveden Nourine Oukabi, bratić Mousse i Drissa, zbog “veličanja terorizma” u Kataloniji. Moussu je policija ubila u gradiću Cambrils dok je Driss uhićen te u utorak izašao pred sudca. Policija provjerava da li je Nourine imao stvarnu namjeru napada na španjolsko veleposlanstvo u glavnom marokanskom gradu Rabatu. Treća uhićena osoba u Maroku je muškarac koji je mogao imati veze sa Moussom. On je priveden u gradu Oujdi.

OVO SU LICA ISIS-ovih KRVNIKA IZ BARCELONE, NA SUDU PRIZNALI: ‘Da, planirali smo puno gori masakr’

Povratak na Net.hr