Nasilje bjesni na ulicama: 'Bitka za grad završit će masakrom'

Borci terorističke skupine Islamske države (IS) zauzeli su više od trećine sirijskog pograničnog grada Kobanea unatoč zračnim napadima predvođenih SAD-om, objavio je u četvrtak Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sunitski militanti ušli su u srijedu u dvije četvrti tijekom trotjedne bitke za koju kurdski branitelji kažu da će završiti masakrom i u slučaju pobjede IS-a džihadistima omogućiti kontrolu nad granicom s Turskom.

Opservatorij je izvijestio da su se borbe nastavile u četvrtak ujutro kada su borci IS-a nastavili prodor.

“IS kontrolira više od trećine Kobanea. Sve istočne četvrti, manji dio sjeveroistočnog dijela grada i područje na jugoistoku”, rekao je čelnik Opservatorija Rami Absulrahman.

IS je na istočnom ulazu u grad u ponedjeljak izvjesio svoju crno-bijelu zastavu. Zračni udari su se otad udvostručili, ali nisu zaustavili napredovanje sunitskih radikala.

Pentagon je u Washingtonu upozorio kako zračni udari imaju ograničeno djelovanje prije nego umjerena sirijska oporba uz potporu Zapada bude dovoljno jaka da zbaci IS.

//www.youtube.com/embed/a_RO0ypu3kw

Američki predsjednik Barack Obama isključio je mogućnost slanja kopnenih snaga.

Kurdi se žale da Amerikanci pružaju tek simboličnu potporu zračnim udarima koji su usredotočeni na Irak gdje SAD surađuje s iračkom vojskom.

“Ma koliko da je užasavajuće gledati u prijenosu uživo ono što se događa u Kobaniju… morate se malo odmaknuti i sagledati strateški cilj”, rekao je u srijedu američki državni tajnik John Kerry.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr