RIJETKOST U EUROPSKOJ UNIJI

NAŠI SUSJEDI IMAJU MANJE ŽENA NEGO MUŠKARACA: No, prednjače po obrazovanosti i broju menadžerki

Slovenija ima manje žena nego muškaraca, no prednjače po obrazovanju

Slovenija je među rijetkim zemljama u Europi u kojima je muškaraca statistički više od žena, no na visokom je mjestu u EU po obrazovanosti žena i po broju menadžerki. U Sloveniji živi 1.045.000 žena, što je 49,8 posto cjelokupne populacije, objavio je danas povodom 8. ožujka, Dana žena, slovenski statistički ured.

To su podaci za 2019. godinu, kad je po prvi put u 160 godina otkako se statistički obrađuje struktura stanovništva Slovenije, došlo do stanja u kojemu je broj žena manji od broja muškaraca. U Europskoj uniji manje žena nego muškaraca imaju još samo Luksemburg, Malta i Švedska.

Mlađe su od muškaraca

Među ženskim dijelom stanovništva je 39 posto zaposlenih i 29 posto umirovljenica. Barem višu školu ima njih 29 posto. Prosječna starost žene u Sloveniji je 45,1 godinu i statistički su mlađe od muške populacije.

One djevojčice koje su rođene 2019. godine mogu očekivati da će, uz sadašnje životne prilike, dočekati 84,2 godine života, a dječaci rođeni iste godine 5,7 godina života manje.

Na vodećim mjestima u gospodarstvu žene su još uvijek u manjini u odnosu na muškarce, pa ih je 2019. godine bilo 40 posto, što je još uvijek vrlo dobar europski rezultat jer su po tome Slovenke samo iza Latvijki, Poljakinja i Šveđanki, prenose u petak slovenski mediji objavu državnog statističkog ureda.

Povratak na Net.hr