ŠPANJOLSKA DUBOKO PODIJELJENA

NAPETOST U KATALONIJI NA VRHUNCU, JAVILA SE HRVATICA KOJA GODINAMA TAMO ŽIVI: ‘Sve vodi prema neredima i nasilju na cesti’

Katalonija je jučer proglasila neovisnost, a službeni Madrid je odmah potom preuzeo ovlasti nad tom regijom pa je tako Katalonija izgubila parlament, premijera i šefa policije. Nakon 40 godina Kataloniji je ukinuta autonomija, no premijer te regije Carles Puigdemont odgovorio je kako će se ‘demokratski suprotstaviti’ Španjolskoj.

Hrvatica Mirta Kišak Koch koja već godinama živi u Barceloni ispričala je kakva atmosfera vlada na ulicama katalonske prijestolnice.

‘Ono što svakako znamo jest da se najavljuju generalni štrajkovi, što nije dobra vijest za ljude koji imaju firme zato što generalni štrajk’, rekla je Kišak Koch.

Na ulicama Barcelone i dalje traje slavlje zbog proglašenja neovisnosti, ali vidljiva je i napetost zbog moguće eskalacije nasilja. Kišak Koch tvrdi kako su tenzije sve veće.

Moglo bi doći do nasilja

‘Sve nekako vodi prema neredima koji mogli izazvati nasilje na cesti’, rekla je Kišak Koch u javljanju za RTL.

Podsjetimo, tek nekoliko sati nakon što je katalonski parlament proglasio nezavisnost, španjolski je senat odobrio nove ovlasti koje omogućuju vlastima u Madridu uspostavljanje direktne kontrole nad odmetnutom pokrajinom.

Rajoy odmah preuzeo direktnu kontrolu nad regijom

Španjolski premijer Marinao Rajoy raspustio je katalonsku vladu, uključujući i regionalnog predsjednika Carlesa Puigdemonta i njegovog zamijenika Oriola Junquerasa te preuzeo direktnu kontrolu nad Katalonijom.

Ministarstvo gospodarstva već je pojačalo svoju kontrolu nad regionalnim financijama, kako bi se blokiralo korištenje državnih sredstava za organiziranje otcjepljenja te započelo s direktnim plaćanjem za osnovne službe i usluge. Po novom prijedlogu, Madrid će preuzeti potpunu financijsku kontrolu.

ŠTO ĆE UČINITI MADRID? Separatisti pozivaju na građanski neposluh, moglo bi postati vrlo nasilno

To izravno upravljanje trebalo bi trajati dva mjeseca do izbora u Kataloniji koje je Rajoy najavio za 21. prosinca. Nije, međutim jasno mogu li prijevremeni izbori razriješiti krizu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr