TALIBANI NIJEČU ODGOVORNOST

NAPAD NA AFGANISTANSKI ZATVOR: Nakon eksplozija auto-bombi nastao kaos, pobjeglo 50-ak zatvorenika, broj mrtvih raste

Odgovornost je preuzela tzv. Islamska država, ali za sada nema neovisne potvrde

U napadu, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, na zatvor u afganistanskom gradu Džalalabadu ubijeno je najmanje troje ljudi, dok su deseci ozlijeđeni, što je potaknule žestoke borbe, pri čemu su deseci zatvorenika pobjegli, rekao je dužnosnik.

U PRVA TRI MJESECA OVE GODINE U AFGANISTANU JE UBIJENO VIŠE OD 500 CIVILA: Među njima je 152 djece i 60 žena

Sohrab Kaderi, član pokrajinskog vijeća, kazao je da je, nakon eksplozije velikog automobila bombe, došlo do još najmanje dvije manje eksplozije ispred zatvora.

Nakon toga policija se sukobila s napadačima koji su zauzeli položaj u blizini zatvora.

Novinska agencija Islamske države, Amak, pozvala se na vojni izvor koji tvrdi da su borci Islamske države izveli napad u nedjelju.

Za sada nema neovisne potvrde da je Islamska država izvela napad.

“Najmanje troje ljudi poginulo je, a 25 je ranjeno u sukobima koji se nastavljaju”, rekao je Kaderi.

Posljednji dan primirja

Više od 50 zatvorenika pobjeglo je, a broj mrtvih mogao bi porasti, dodao je Kaderi. Napad se dogodio na treći i posljednji dan primirja koje su sklopile afganistanska vlada i talibani, kada je stotine talibanskih zatvorenika pušteno u sklopu napora za postizanjem dogovora afganistanske vlade i talibana.

Talibani nisu odgovorni za napad, rekao je njihov glasnogovornik. Predsjednik Ašraf Gani i talibani sugerirali su da bi dugo odgođeni pregovori mogli započeti nakon upravo završenog Kurban bajrama. Talibani navode da su oslobodili svih tisuću afganistanskih zatvorenika, koje su obećali osloboditi po dogovoru sa SAD-om.

Povratak na Net.hr