banner

JE LI PREKASNO?

NAKON VIŠE OD GODINU DANA MISLE UTVRDITI PORIJEKLO VIRUSA; Stručnjaci WHO-a stigli u epicentar pandemije: ‘Kina je u strahu’

Kako bi istražili može li se virus pratiti do svog podrijetla, stručnjaci WHO-a stigli su u Wuhan nakon više od godinu dana kada je koronavirus prvi put otkriven

Međunarodna skupina stručnjaka zadužena za ispitivanje podrijetla koronavirusa stigla je u Wuhan u središnjoj Kini, potvrdili su dužnosnici u četvrtak. Nakon dolaska, stručnjaci su testirani na koronavirus i moraju biti u karanteni dva tjedna. Stručnjaci će surađivati ​​s kineskim znanstvenicima kako bi istražili može li se virus pratiti do svog podrijetla.

Novi koronavirus koji uzrokuje bolest covid-19 prvi je put otkriven prije više od godinu dana u središnjoj kineskoj metropoli. Potraga za podrijetlom virusa politički je osjetljiva – Kina se boji da će biti identificirana kao krivac za pandemiju koronavirusa, ističe agencija dpa.

Kineske vlasti mjesecima dovode u sumnju je li virus uopće podrijetlom iz Kine. Ukazuju na nepotvrđena izvješća da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama. Također kažu da su tragovi virusa na uvezenoj smrznutoj robi dokaz da je virus mogao doći iz inozemstva. S druge strane, stručnjaci sumnjaju na šišmiše s juga Kine kao izvorne prijenosnike bolesti.

VIRUS JE OPASNIJI ZA HRVATE NEGO HRVATICE: Muškarci u svim dobnim skupinama umiru od covida dvostruko češće od žena

Prvi smrtni slučaj u zadnjih 8 mjeseci

Kineske zdravstvene vlasti potvrdile su u četvrtak prvi smrtni slučaj od covida-19 u zadnjih osam mjeseci. Isto tako, pojavilo se 138 novih slučajeva zaraze, što je najviši dnevni broj od ožujka. Smrtni slučaj zabilježen je u pokrajini Hebei, u kojoj je u zadnje vrijeme nekoliko gradova u karanteni nakon pojave novih zaraza.

Zadnji smrtni slučaj u Kini vezan uz koronavirus prijavljen je u svibnju 2020. Službena statistika kaže da je dosad u Kini umrlo 4.635 ljudi kao posljedica zaraze koronavirusom.

‘NE SMIJE SE IĆI U BRZE RELAKSACIJE’; Pulmolog objasnio: ‘Da ne ispadnemo krava koja da 9 litara mlijeka pa sve prospe’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr