POVIJESNA PREKRETNICA

NAKON TRUMPOVA ‘POLJUPCA SMRTI’: Grunuo sukob u Izraelu, ulicama lete gumeni meci i suzavac

Došlo je do eskalacije sukoba i nasilja na zapadnoj obali i u pojasu Gaze.

Najmanje 16 Palestinaca ranjeno je u neredima koji su izbili na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze nakon objave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je potvrdio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u ‘glavni grad Izraela – Jeruzalem’ priznajući time Jeruzalem prijestolnicom Izraela, piše BBC.

STRUČNJAK ZA BLISKI ISTOK ZA NET.HR O TRUMPOVOM ČINU KOJI JE UZBUNIO CIJELI SVIJET: ‘To je definitivno svrstavanje uz jednu stranu’

TRUMPOVA POVIJESNA ODLUKA: Bijesni Arapi potez nazivaju ‘poljupcem smrti’, a svijet strahuje od mogućih posljedica

TRUMP PRIZNAO JERUZALEM KAO GLAVNI GRAD IZRAELA, HAMAS POZIVA NA NEREDE: ‘Otvorio je vrata pakla!’

Prema izvješćima s terena većina je ozlijeđena uslijed bacanja suzavca i drugih plinova, a nekoliko je ljudi opečeno vatrom. Izraelska vlada razmjestila je na stotine dodatnih vojnih snaga diljem zapadne obale. Nakon što je američki predsjendik priznao Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela na zapadnoj obali te u pojasu Gaze okupolo se nekoliko stotina prosvjednika ne bi li na taj način izrazili nezadovoljstvo.

Postoji velika bojazan da bi uslijed najnovije objave Donalda Trumpa mogli izbiti ozbiljni sukobi, a palestinske su vlasti pozvale na opći štrajk.

PALESTINCI U ZNAK PROSVJEDA UGASILI BOŽIĆNA SVJETLA U BETLEHEMU: ‘Nismo sigurni hoćemo li ih uopće ponovno paliti’

Raste broj ozlijeđenih

Prema izvješćima najmanje jedna osoba ranjena je metkom, dok je njih najmanje 15 ozlijeđeno nakon što je vojska na njih pucala gumanim mecima. Glasnogovornica izraelske vojske poručila je kako su vojnici, ne bi li rastjerali gomilu koja je krenula u prosvjede, koristili opremu za rastjerivanje. Nije željela govoriti o ozljeđenima.

Neredi su izbili i u pojasu Gaze gdje se nekoliko desetaka prosvjednika okupilo nedaleko od ograde koja označava granicu s Izraelom. Priopćeno je kako su prosvjednici kamenjem gađali vojsku s druge strane. U ovim su neredima stradala najmanje dva prosvjednika na koje su vojnici otvorili vatru. Jedan od prosvjednika nalazi se u kritičnom stanju.

Mnogi od najbližih saveznika Washingtona kazali su da se ne slažu s korakom kojeg je učinio predsjednik Donald Trump. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Trumpov korak označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu te da je to “povijesna prekretnica”. Uvjeren je da će mnoge zemlje slijediti Sjedinjene Države u priznanju Jeruzalema kao izraelskog glavnog grada.

Najavljen sastanak Vijeća UN-a

Objavljeno je i da će se Vijeće sigurnosti UN-a i Arapske lige sastati u narednim danima kako bi usuglasili svoj odgovor na ovaj potez.  Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini založila se u četvrtak za jačanje diplomatskih napora Unije s Rusijom, SAD-om, Jordanom i drugima kako bi se osiguralo da Jeruzalem bude i glavni grad Palestinaca, nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao taj grad kao glavni grad Izraela.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. okupirao istočni, arapski dio Jeruzalema. Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Vijeća sigurnosti UN-a proglasilo je tu izraelsku odluku ništavnom i međunarodna zajednica ne priznaje izraelski suverenitet nad istočnim Jeruzalemom. Sve države koje priznaju Izrael svoja veleposlanstva imaju u Tel Avivu.

Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom. Američko prihvaćanje Jeruzalema za izraelsku prijestolnicu prekinulo je desetljećima dugu politiku SAD-a da se o statusu grada treba odlučiti u pregovorima s Palestincima.

SUKOB KOJEG NITKO NE ŽELI NAZVATI PRAVIM IMENOM: Tenzije ključaju dvije godine, a sad se zbog religije prolila krv

Rusija zabrinuta

Rusija je u četvrtak izrazila “veliku zabrinutost” nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela, pozvavši sve sudionike izraelsko-palestinskog sukoba na “suzdržanost” i dijalog.

“Moskva je vrlo zabrinuta odlukom koju je objavio Washington”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, izražavajući bojazan u katastrofalne posljedice za regiju u cjelini.

“Pravedno i sigurno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba mora se postići na međunarodnoj pravosudnoj osnovi uzevši u obzir rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine UN-a koje predviđaju rješenje svih aspekata konačnog statusa palestinskih teritorija, uključujući osjetljivo pitanje Jeruzalema, na izravnim izraelsko-palestinskim pregovorima, nastavlja ministarstvo.

“Pozivamo sve zainteresirane strane na suzdržanost i odustajanje od nekontroliranog djelovanja s teškim posljedicama”, dodaje rusko ministarstvo pozivajući na rješavanje problema “slobodnog pristupa svih vjernika svetim mjestima u Jeruzalemu”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je “zabrinutost” i zbog posljedica američke objave. “Ocjenjujemo da ta odluka nimalo ne pomaže napretku rješenja na Bliskom istoku, već naprotiv, vodi, kao što vidimo, podjeli unutar međunarodne zajednice”, kazao je on novinarima.

Al Kaida pozvala na akciju

Islamistička militantna skupina Al Kaida za Arapski poluotok (AQAP) osudila je američku odluku o priznanju Jeruzalema za glavni grad Izraela i pozvala je svoje borce da zbiju redove u znak potpore Palestincima, prenosi agencija Reuters.

Trumpova odluka “jasan je izazov muslimanskom svijetu”, objavio je AQAP kojemu je sjedište u Jemenu.

Skupina dodaje da “stoji uz narod Palestine i podržava ga”.

Poziva islamističke militante da zbiju redove i budu spremni podržati Palestince, a muslimane poziva da pomognu novcem i oružjem.

“Ako se ne pokrenete, tada će sutra najsvetija mjesta muslimana, kibla, Meka, biti prodana i neće se naći nitko tko će ih braniti”, upozorava AQAP.

AQAP su 2009. godine osnovali saudijski i jemenski ogranci Al Kaide, a Sjedinjene Države smatraju ga jednom od najopasnijih skupina u mreži koju je osnovao Osama bin Laden.

Sjedinjene Države redovito su izvodile napade bespilotnim letjelicama na članove i vođe AQAP-a koja je u zabačenim područjima južnome Jemenu stvorila svoju bazu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr