PRATE JU DVA 'DEČKA'

NAKON IRME STIŽE MARIA: Iznad Atlantika nastao novi uragan, ide prema Karibima istim putem kao strašni prethodnik

Sezona je uragana nad Atlantikom i nakon razorne Irme, koja je pretprošlog tjedna ostavila pustoš na karipskim otocima i na Floridi, već stiže novi uragan koji bi mogao biti jednako razoran.

Prema izvješću američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC), uragan Maria zasad je u kategoriji 1, a u idućih 48 sati vjerojatno će ojačati do četvrte kategorije, javlja CNN.

ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI NA FLORIDI: Pogledajte kakvu je pustoš iza sebe ostavio razorni uragan Irma

Iz prve ojačat će do četvrte kategorije

Maria se kreće istim putem kao i Irma te predstavlja opasnost za već poharane Karibe. Uragan je zasad udaljen oko 165 kilometara od Barbadosa, a nosi vjetrove koji dosežu brzinu od 135 kilometara na sat. Očekuje se da će Maria najprije “posjetiti” Leewardovo otočje.

“Maria nastavlja jačati i očekuje se da će postati veliki uragan kada dođe do Leewardovih otoka u sljejdeća dva dana, donoseći opasni vjetar, olujne valove i opasnosti od obilnih kiša”, priopćeno je iz Nacionalnog centra za uragane. Upozorenje na uragan izdano je za Martinik, Gvadalupu, Dominiku, St. Kitts te Nevis i Montserrat, dok je upozorenje za tropsku oluju izdano za Antigvu i Barbudu, Sabu, St. Eustatius i St. Luciu.

URAGAN USISAO OCEAN: Pogledajte zastrašujuće čudo koje je Irma napravila na obali Bahama

Maria u društvu ‘slabića’ Josea i Leeja

Upozorenje se u pravilu izdaje 36 sati prije očekivanog prvog pojavljivanja vjetrova tropske oluje. Do sredine tjedna uragan bi trebao stići do Djevičanskih otoka i Portorika.

Iznad Atlantskog oceana zasad se nalaze tri uragana. Osim Marije, u blizini istočne obale SAD nalazi se uragan Jose, koji je trenutno uragan prve kategorije, ali se ne očekuje njegovo jačanje, dok je uragan Lee oslabio i postao tropska oluja koja će i dalje slabjeti.

‘NEKA NAS BOG ZAŠTITI’: Uragan Irma veličine je Francuske, njegovu snagu očitavaju čak na seizmometrima i najopasnija je oluja ikad iznad Atlantika

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr