'PRVA DAMA PAKLA'

NAKON 8 GODINA PROGOVORILA PRVA DAMA SIRIJSKOG DIKTATORA: ‘On je smiren, pažljiv…’

Prva dana Sirije, Asma al Assad, dala je prvi put u osam godina intervju u kojem je progovorila o suprugu diktatoru te paklu u Siriji.

Vrlo brzo nakon objave intervjua ugledni Guardian je objavio njegovu analizu, istaknuvši kako je njezina odluka da pristane na intervju nakon osam godine šutnje izazvala fascinaciju ženom koja je opisivana i kao ‘prva dama pakla’.

‘Kosa joj je bila decentno uređena, šminka je bila bez pogreške i diskretna. Ton Asme al Asad bio je također besprijekoran dok je davala svoj prvi televizijski intervju u osam godina’, navodi Guardian.

Asma je kazala kako je osjetila bol i tugu kad se susrela s ozlijeđenima te onima koji su izgubili bližnje u ratu te da im je ponudila pomoć.

‘Biste li ih vi mogli ignorirati? U Siriji vjerujemo u držanje svoje riječi. To je važno’, rekla je Assadova supruga.

Teško ju je povezati s brutalnošću režima

Guardian se pita – ‘Kakve veze ova pametna i elegantna žena s londonskim naglaskom koja priča o suosjećanju ima veze sa brutalnošću režima kojeg vodi njezin muž . I zašto je sada odlučila progovoriti?’

David Lesch, profesor povijesti i autor knjige ‘Sirija: Pad kuće Asad’, kaže da je odluka prve dame da se pojavi znak samopouzdanja režima ‘na način na koji gledaju svoju poziciju – misle da pobjeđuju’.

‘Mislim da je ovo sve dio PR pokušaja da se prikaže stabilnost i neranjivost, kao i da oni kontroliraju zemlju. Mislim da osjećaju da su sigurni oko svoje bliske budućnosti jer imaju podršku Rusije i Irana’, naveo je Lesch.

Assada je upoznala u Londonu

Asma Assad školovala se u Engleskoj nakon čega je kratko radila kao investicijski bankar u New Yorku. Assada je upoznala u Londonu 2000. godina, a ubrzo su se i vjenčali. Ona je tada imala 25 godina, a Assad je postao predsjednik Sirije.

Početkom sukoba u Siriji mnogi su se pitali koliko Asma zapravo zna o djelovanjima svojeg supruga. Supruge britanskog i njemačkog veleposlanika snimile su video 2012. u kojem apeliraju na nju da ‘riskira i otvoreno kaže – zaustavite krvarenje, prestanite sada’. Također su joj u videu poručile da se ne smije skrivati iza supruga.

Nedugo nakon toga procurili su privatni mailovi Assadovih koji su otkrili kako Asma troši sulude iznose na nakit, odjeću i dekoraciju kuće, ali i blizak odnos supružnika.

‘Ako ostanemo zajedno prebrodit ćemo ovo… Volim te’, napisala je Asma Basharu.

Bašar al Asad, sirijski predsjednik
Bašar al Asad, sirijski predsjednikFoto: JOSEPH EID/AFP

Asma al Asad u intervju za ruske medije kaže da je odbila sve ponude protivnika njenog muža da prijeđe kod njih.

‘Ovdje sam od početka i nikada nisam ni pomislila da bih mogla prijeći negdje drugdje. Ponuđeno mi je da napustim Siriju, točnije da pobjegnem iz nje. Te ponude uključivale su sigurnosne garancije i zaštitu za moju djecu, čak i financijsku sigurnost. Ne treba biti genij da se zna što su ti ljudi stvarno htjeli. To je bio namjeran pokušaj da se poljulja samopouzdanje naroda u predsjednika’, kazala je.

Asma za supruga ima samo riječi hvale

‘Na mnogo način on je ista osoba kakav je bio kad sam ga upoznala, prije nego je postao predsjednik. Vrlo je smiren, vrlo pažljiv i uvijek pristojan. Ali jedna od najboljih stvari jest da je s njim lako razgovarati. S njim možete razgovarati o svemu, rekla je.

Osim što je nahvalila muža, Asma je u intervjuu osudila sankcije protiv Sirije, rekavši kako one štete građanima. Kritizirala je i izvještavanje zapadnih medija koji, kako tvrdi, ne pišu o patnji civila u dijelovima zemlje pod kontrolom režima.

Kako je kazala, slike smrti Aylana Kurdija, sirijskog dječaka koji se utopio kod turske obale, kao i krvavog i prašnjavog Omrana poslije jednog od teških napada, predstavljaju patnju izbjegličke krize.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr