KRAJ NOVINE?

NAJSTARIJEM LISTU NA BALKANU PRIJETI GAŠENJE! Tvrtka majka mu grca u dugu od čak 33 milijuna eura

Srbijanski list Politika mogao bi se itekako naći u problemima ne iznađe li se izlaz za njegovu tvrtku majku koja grca u golemim dugovima. Riječ je o tvrtki Politika AD koja ima udio od 50 posto vlasništva, dok drugi dio drži tvrtka izbrisana iz trgovačkog registra, a koju se sumnjiči za korupciju, piše Al Jazeera Balkans.

Poduzeće Politika AD koje u svom 50 postotnom vlasništvu ima tvrtku “Politika novine i magazini” koja izdaje, između ostalog, najstarije novine na Balkanu Politiku, u predstečajnom je postupku. Iako Uprava Politike AD smatra kako postoji spremnost države da se list osnovan 1904. godine sačuva, njegova sudbina bila bi itekako neizvijesna u slučaju da mu majka tvrtka bankrotira.

Vlasnik tiskare tvrtka Poltika AD na korak je, pak, do bankrota zbog duga od čak 33 milijuna eura koji se gomilao desetljećima. Privredni sud u Beogradu upravo mu je zbog toga uveo stečajnog upravitelja i zabranio prodaju imovine. Slamka spasa nalazi se u reorganizaciji.

“To je predstečajni postupak koji je, ustvari, pravni način da se riješi pitanje i održi, prije svega, Politika, kako bi se sanirali dugovi iz prošlosti. Najveći dugovi su prema Komercijalnoj banci, i prema samoj državi Srbiji, to je postupak koji bi se trebao završiti sretno po Politiu”, izjavio je Zefirino Grasi, generalni direktor Politike AD.

Po Strategiji država namjerava izaći iz vlasništva u tiskanim medijima

Većinski vlasnik Politike AD je država sa 31 posto, zatim državni dionički fond s 21 posto, tvrtka Elektroprivreda Srbije sa 12 posto te druge državne kompanije.

“Država prvo mora usvojiti novu medijsku strategiju, u kojoj će jasno biti istaknuto koji su interesi države kada je riječ o medijima”, kaže Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informiranja Srbije. Po toj strategiji, tvrdi pak Grasi, država treba izaći iz vlasništva u tiskanim medijima. No, vjeruje se da će ih sačuvati.

Osim Politike AD koja je u predstečajnom postupku, drugih 50 posto vlasništva novina drži tvrtka East Media Group, koju prate sumnje u korupciju i pranje novca. Odnedavno je izbrisana iz registra u Moskvi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr