TIŠINA KOJA PLAŠI

NAJPOZNATIJI ‘GRAD DUHOVA’: Luksuzni apartmani, poslovni neboderi, muzeji, sportski tereni…, a nema stanovnika!

Iako zamišljen kao grad u koji će biti smješteno više od milijun stanovnika, u najpoznatijem ‘gradu duhova’ u Kini danas živi svega 20.000 ljudi, a taj je broj svakim danom sve manji.

Grad Kangbashi (Ordos) izgrađen je 2004. godine s ciljem da se razvije ovaj dio Kine blizu granice s Mongolijom. Izgrađeno je pregršt luksuznih apartmana praćenih urbanim krajolikom, brojne raskošne zgrade, najmoderniji poslovni neboderi, muzeji, sportski tereni i teatri, no postoji problem – nema nikoga da ih koristi.

Iako je većina zgrada i stanova u Kangbashiju već prodana, kupci čini se nisu zainteresirani da u njima žive. U gradu živi svega desetina projiciranog stanovništva, piše CNN.

‘Rudarska groznica’

Sve je počelo prije 20-ak godina kada je unutrašnju Mongoliju zahvatila ‘rudarska groznica’. Velike rudarske kompanije počele su kupovati zemljišta poljoprivrednika i otvarati velike rudnike i površinske kopove.

Kako je novac dolazio, stari grad Ordos je doživio procvat. Vlasti su odlučile iskoristiti trenutak i počele realizaciju gradnje novog grada koji bi primio stotine tisuća ljudi.

Plan gradnje milijunskog grada započeo je 2000-ih godina kada su kineske vlasti odlučile uložiti više od milijardu dolara, no već 10 godina nakon izgradnje postalo je jasno da se prvotni plan, koji je obuhvaćao revitalizaciju ovog područja, neće ostvariti.

Veliki planovi

Iako se smatra jednim od najvećih futurističkih odredišta, jasno je da su veliki planovi propali.

Jedan od najimpresivnijih kompleksa je aerodrom na čijim se terminalima nalaze fontane, kafići, liftovi, no na rasporedu su samo dva leta dnevno.

Jedan od objekata u gradu koji oduzima dah je muzej Ordos koji podsjeća na svemirski brod. Jednako zadivljujuć je i gradski trg nazvan po velikom mongolskom osvajaču Džingis-kanu koji je rođen u ovoj regiji.

Golemi kip moćnog ratnika uzdiže se na trgu koji je toliko prostran da se ne može obuhvatiti pogledom. U središtu trga se propinju dva golema konja iz mongolskih stepa.

I dok stranci smatraju da grad propada, kineske vlasti smatraju da se grad još uvijek razvija.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr