ZABRINJAVAJUĆA PORUKA

NAJMOĆNIJI SIRIJSKI GENERAL: ‘Ustanak je trebalo brutalno ugušiti… A Europa je u svoj dom pustila vuka koji će sve poklati’

Zapovjednik zastrašujuće i definitivno najmoćnije sigurnosne agencije u Siriji, general Jamil Hassan, dao je intervju reporteru uglednog Independenta. Ono što je rekao zabrinut će Europu.

63-godišnji general rekao je kako žali što ustanak u Siriji nije brutalno ugušen u samom početku.

‘Za zapadne medije sam ratni zločinac. Stoga nisam siguran da će vaš članak o meni Independent objaviti. Spreman sam, čak i pod prijetnjom da me izvedu pred Sud za ratne zločine, nastaviti svoj rad. Jer Sirija zaslužuje žrtvu’, rekao je Jamil Hassan.

Ipak, valja naglasiti kako niti jedan sud za ratne zločine nije zatražio njegovo uhićenje, no EU ga je osudila zbog ‘sudjelovanja u represiji protiv građanske pobune’ u Siriji 2011. Kažnjen je zabranom putovanja i zamrtavanjem financijskih sredstava.

KLJUČNI AKTER U USPOSTAVI TRAJNOG MIRA: Kako bi Donald Trump mogao utjecati na prekid sirijskog horora?

Američko Ministarstvo financija također mu je nametnulo sankcije, nakon što je tvrdio da je njegova obavještajna služba ubila najmanje 43 prosvjednika u travnju 2011.

Zagovara nemilosrdno gušenje prosvjeda

Tijekom tri sata intervjua Hassan je, između ostalog, rekao i da je odan predsjedniku Bašaru al-Assadu te ustvrdio kako je nemilosrdnija reakcija na prve naznake revolucije u Siriji 2011. mogla uništiti naoružanu opoziciju režimu.

Hassan vjeruje da je Zapad uništio Siriju.

SVAKI DAN JE BORBA ZA ŽIVOT, OVO SU DUBOKO POTRESNE PRIČE: Milijun ljudi samo čeka novu bombu, evo zašto ne bježe

‘Zapadna urota protiv Sirije. Najprije Izrael, glava zmije i svi koji podupiru njihove politike, zajedno s arapskim režimima koje predvodi Saudijska Arabija. Ne govorim o saudijskom narodu, nego o kralju i kraljevskoj obitelji, toj sebičnoj i narcisoidnoj obitelji koja ima vrlo prljav stav prema arapskom narodu, posebno prema zemljama poput Sirije koja ima mladog, vrlo inteligentnog vođu koji zna što su interesi njegovog naroda, čak i interese cijelog arapskog svijeta’, rekao je Hassan te dodao da Izraelce i ‘te prljave vladare arapskog naroda’ ne zanimaju ovi stavovi, već oni trebaju izvršitelje njihovih planova jer znaju da je snaga Sirije u njezinom jedinstvu.

Kaže da Zapad želi podijeliti Siriju

Hassan tvrdi da oni čine sve kako bi podijelili Siriju, pa potiču ideologiju ekstremista.

‘Velika Britanija, Francuska, Amerika, Izrael i Saudijci su odlučili podijeliti Siriju iako imaju vrlo različite interese. (…) Vjerujem da će europski narodi imati najviše štete ako se Sirija raspadne. Amerikanci i Europljani su poput ovčara koji pusti vuka u svoj dom. Taj vuk će mu vjerojatno pojesti sve kokoši i ovce’, rekao je Hassan.

Kao usporedbu je ponudio nasilno gušenje studentskih demonstracija u Kini 1989..

‘Da kineske vlasti nisu to okončale na taj način, gdje bi Kina bila danas’, zaključio je Hassan.

Povratak na Net.hr