MALALA IDE DALJE

NAJMLAĐA DOBITNICA NOBELA POHAĐA OXFORD: Djevojčica koju su talibani ustrijelili zbog bitke za obrazovanje postala studentica

Pakistanska aktivistica i dobitnica Nobelove nagrade 20-godišnja Malala Yousafzai, koju su Talibani ustrijelili jer je zastupala djevojke, ovog je tjedna započela svoje obrazovanje na Sveučilištu Oxfordu.

Veliku vijest ta najmlađa dobotnica Nobela objavila je na Twitteru uz fotografiju laptopa o tri knjige.

PROGLAŠENI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA MIR: ‘Živimo u svijetu gdje je rizik od upotrebe nuklearnog oružja veći nego što je bio dugo vremena’

“Prije pet godina, ustrijelili su me s namjerom da me zaustave u zastupanju obrazovanja za djevojke. Danas pohađam svoja prva predavanja na Oxfordu”, napisala je Malala Yousafzai.

Yousafzai u u kolovozu primljena na Lady Margaret Hall, isto oksfordsko sveučilište koje je u 70-tima pohađala i prva pakistanska premijerka Benazir Bhutto. Ondje studira filozofiju, ekonomiju i politologiju, piše The New York Times.

Još kao djevojčica Malala Yousafzai, rame uz rame sa svojim ocem Ziauddinom Yousafzaijem, vlasnikom škole za djevojčice, krenula je u bitku za obrazovanje curica u Pakistanu u kojem su im Talibani željeli ukinuti naobrazbu.

Za BBC tada je pisala o životu u Swat Valley u Pakistanu i 2011. je dobila Nobelovu nagradu za mir. No, njena nastojanja da donese promjene učinili su je metom pa u listopadu 2012., kada je imala 15 godina, talibani zaustavili školski autobus u kojem se vozila, pitali za nju te je ustrijelili u glavu i vrat. Teško ozlijeđenu prebacili su je u u Veliku Britaniju na liječenje. Od 2013. ondje se nalazi sa svojom obitelji, u Birminghamu.
Ondje je, nakon oporavka, osnovala vlastitu organizaciju i nastavila obrazovanja.

Nakon dodjele Nobela susrela se s tadašnjim predsjednikom Sjedinjenih Država Barackom Obamom te Kraljicom Elizabetom, a na svoj 16. rođendan održala je govor pred Ujedinjenim narodima.

Povratak na Net.hr