IDE PREMA HONG KONGU

NAJJAČA OLUJA U POSLJEDNJE TRI GODINE: Na Filipinima poginulo najmanje 12 ljudi

U tajfunu Haima, najjačoj oluji koja je pogodila Filipine u posljednje tri godine, poginulo je najmanje 12 ljudi, dok su brojna polja riže i kukuruza poplavljena, kazali su dužnosnici u Manili u petak, nakon što je tajfun krenuo prema Hong Kongu.

Filipinske vlasti poručile su da procjenjuju štete na infrastrukturi i da su tisuće hektara poljoprivrednog zemljišta u sjevernim pokrajinama uništene.

‘Kao da smo pogođeni drugom Yolandom’

Najviše ljudi, njih osmero, poginulo je u regiji Cordillera, a materijalne se štete još procjenjuju.

Samo u pokrajini Cagayan, koju je u srijedu navečer super tajfun poharao s obilnim kišama i udarima vjetrova do 225 kilometara na sat, uništeno je i potopljeno između 50.000 i 60.000 hektara rižinih polja, kazao je tamošnji guverner Manuel Mamba.

PHILIPPINES-WEATHER-TYPHOON

“Bilo je to kao da smo bili pogođeni drugom Yolandom”, rekao je Mamba, podsjetivši na super tajfun iz 2013. godine, poznat u svijetu kao Haiyan, u kojemu je poginulo najmanje 6.000 ljudi, a uništeno milijarde pezosa vrijedne imovine.

Kreće se prema Hong Kongu

Kako se tajfun Haima kreće prema Hong Kongu, u tom globalnom financijskom središtu otkazan je sav zračni i željeznički promet u i iz grada, a pružaju se samo najvažnije usluge.

HONG KONG-WEATHER-TYPHOON

Tamošnja prognostička služba objavila je kako će, prema trenutačnoj prognozi, Haima biti najbliže Hong Kongu oko podneva po lokalnom vremenu, a vjetrovi će dosezati prosječnu brzinu od 63 kilometra na sat.

Povratak na Net.hr