PREDSJEDNIČKI IZBORI U FRANCUSKOJ

NAJIŠČEKIVANIJA PREDIZBORNA DEBATA Kandidati večeras ukrštaju koplja, ankete predviđaju pobjedu desnice

Kandidati francuske desnice na stranačkim predizborima koji su glavna etapa u predsjedničkoj utrci, u četvrtak navečer će ukrstiti koplja u televizijskoj debati koju javnost s nestrpljenjem očekuje i u koju bivši premijer Alain Juppe ulazi kao favorit u odnosu na bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Sedmero kandidata, šestorica muškaraca i žena, sučelit će se u 21.00 sat u studiju privatne mreže TF1 po pravilima koja su kroz teške pregovore utvrdili njihovi najbliži suradnici, nepunih šest tjedana prije prvog kruga predizbora.

SARKOZY ŠOKIRAO IZJAVOM O IMIGRANTIMA: ‘Zahtijevat ćemo asimilaciju, živjet ćete u potpunosti poput Francuza’

Iako će, misle stručnjaci, debata više koristiti ‘malim’ kandidatima nego onima s više izgleda, svatko će morati balansirati između želje da ostavi dojam i potrebe da privuče birače, kako ne bi ugrozio nužno okupljanje oko pobjednika kada se završi utrka za imenovanje kandidata desnice.

Prvi televizijski dvoboj

Ovaj prvi televizijski dvoboj treba biti “rasprava, a ne udaranje po suparniku kao u Sjedinjenim Državama”, što bi “ostavilo očajnu sliku o javnom životu”, komentirao je Thierry Solere, predsjednik predizbornog organizacijskog odbora, smjerajući na neviđenu vulgarnost u američkom duelu Clintona i Trumpa.

Ulog na predizborima desnice predviđenim 20. i 27. studenog je velik: pobjednik ima velikih izgleda da na proljeće uđe u Elizejsku predsjedničku palaču. S obzirom na mrtvilo koje vlada na ljevici, ankete predviđaju da će u drugom krugu predsjedničkih izbora sudjelovati pobjednik s desnice i kandidatkinja krajnje desnice Marine Le Pen koja će, ocjenjuju, u drugom krugu pretrpjeti poraz.

BIVŠI FRANCUSKI PREMIJER: ‘Turskoj nije mjesto u Europskoj uniji, a i balkanskim zemljama treba zatvoriti vrata’

Juppe u prednosti

Zasad vodi Alain Juppe (71) zahvaljujući umjerenoj kampanji i svom ugledu ujedinitelja, što nailazi na dobar prijam umjerene desnice, centra pa i dijela ljevice.

Po anketi objavljenoj u srijedu, gradonačelnik Bordeauxa, favorit simpatizera desnice i centra (75 posto potpore), ali i Francuza u cjelini (55 posto), zadržava jasnu prednost pred svojim najvećim suparnikom Nicolasom Sarkozyjem.

Potonji, koji se proglasio kandidatom “naroda” a ne “konzervativne elite” a bio je predsjednik od 2007. do 2012., dobiva 55 posto potpore u svom taboru i tek 28 posto u javnosti.

Među ostalim kandidatima su dvoje bivših ministara, Bruno Le Maire i Nathalie Kosciusko – Morizet te bivši premijer Francois Fillon.

Druge dvije debate planirane su 3. i 17. studenog, a završna, među finalistima, 24. studenog.

Povratak na Net.hr