Koje su Putinove namjere?

NAJAVILI SU POVLAČENJE, ALI AMERIKA TVRDI: ‘Ruska borbena moć u Siriji netaknuta’

Američka koalicija protiv Islamske države (IS) uočila je povlačenje dijela ruskih zrakoplova i vojnika iz Sirije, ali ruska borbena moć uglavnom ostaje netaknuta i uključena je u neke operacije, izjavio je u srijedu glasnogovornik koalicije.

Pukovnik Steve Warren rekao je na video briefingu iz Iraka da je osam do deset ruskih zrakoplova uočeno kako napušta Siriju i da se manje kopnene jedinice okupljaju kod zračne luke i spremaju na povratak.

Istovremeno, dodao je, ruski su zrakoplovi od objave povlačenja izveli nekoliko letova, ali nisu borbeno djelovali. A na terenu je i rusko topništvo koje je pružalo potporu sirijskim snagama u borbi protiv IS-a kod Palmire, kaže Warren.

POZADINA RUSKOG POVLAČENJA IZ SIRIJE: Pet mogućih razloga za dramatičnu Putinovu odluku

“Nismo ovo očekivali”

“Teško je znati koje su namjere Rusije. Kao prvo, nismo očekivali objavu, pa moramo uspoređivati njihove riječi i djela i vidjeti što se događa”, rekao je glasnogovornik.

Rusija je počela povlačenje svoje vojne opreme iz Sirije, objavilo je rusko ministarstvo obrane u utorak nekoliko sati nakon što je predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak navečer najavio povlačenje većeg dijela ruskog vojnog kontingenta iz te zemlje.

RUSIJA ODLAZI IZ SIRIJE, DŽIHADISTI LIKUJU: ‘Očito su poraženi, krećemo u napad’

Razmjerno malo povlačenje

Ruski bombarderi Su-34 u pratnji Tupoljeva
Ruski bombarderi Su-34 u pratnji TupoljevaFoto: AFP

Do iznenadne objave Moskve došlo je u trenutku kad je u Ženevi počinjao novi ciklus pregovora između predstavnika režima Damaska i oporbe. Ta bi odluka trebala pridonijeti povećanju pritiska na režim Bašara al-Asada da pregovorima dođe do prekida rata.

Warren je rekao da koalicija pokušava procijeniti namjere Rusije i kako će se povlačenje odraziti na stanje na terenu. “To je teško reći, prošlo je manje od 48 sati. Dogodilo se razmjerno malo povlačenje njihove vatrene moći, kao i kopnenih snaga. Ali, iskreno govoreći, nismo uočili značajno smanjenje njihove borbene moći”, istaknuo je.

Smanjivanje borbi

Glasnogovornik je istaknuo da je zabilježeno “stvarno uočljivo smanjenje” borbi između snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i umjerene oporbe, kao rezultat dogovorenog prekida neprijateljstava i u vrijeme dok traje nova runda mirovnih pregovora u Ženevi.

No, Asadove snage nastavljaju ofenzivu protiv IS-a kod Palmire i “naša generalna procjena je da bi ih režim mogao potisnuti ako dobije rusku zračnu potporu”, rekao je Warren.

“Mi ćemo se i dalje usredotočiti na borbu protiv IS-a i promatrati što rade Rusi kako bi mogli odlučiti što dalje”, dodao je.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr