Na ulici mačetom ubili muškarca, napadače ranila policija

U Woolwichu, jugoistočnom dijelu Londona, u srijedu poslijepodne dogodio se stravičan zločin, kad su dvojica muškarca mačetom ili sličnim oružjem nasred ceste ubili vojnika britanskih oružanih snaga.

Kako pišu britanski mediji, neslužbeno se doznaje da je ubijeni vojnik imao oko 20 godina, a nosio je majicu kratkih rukava s logotipom humanitarne organizacije za pomoć vojnim veteranima Help for Heroes. Po nekim izvješćima, napadači su navodno prilikom ubojstva vikali ‘Allahu akhbar’, odnosno ‘Bog je velik’, ali to službeno nije potvrđeno.

Napadači su ranjeni u okršaju s policijom, koja je po dojavi prolaznika stigla u ulicu John Wilson u Woolwichu. Prebačeni su u bolnicu, a jedan od njih je u kritičnom stanju.

Ubili vojnika nakon prometne nesreće?

Jedan je svjedok za Daily Mail ispričao stravičan prizor. “Bio sam kod kuće i čuo jak udarac. Pogledao sam kroz prozor i vidio slupani automobil, plavi Vauxhall. Zatim su dva crnca izašla iz automobila i izvukli bijelca preko ceste, prema zidu. Jedan je od njih imao nož i mačetu, a drugi je imao pištolj. Počeli su ga rezati i udarati u trbuh mačetom. Mislim da nije trebalo dugo da umre. Tu su bili prolaznici koji su vrištali i bježali. Nikad nisam vidio tako nešto.

Bilo je čudno, nisu pobjegli, samo su stajali tamo kao da čekaju policiju. Mora da je prošlo 20 minuta dok je policija stigla, mislim da su čekali naoružano pojačanje. Kad su policajci izašli iz vozila, napadači su počeli trčati prema njima s oružjem. Policajci su ih upucali i oni su pali na tlo. Tada je sletio helikopter, mislim da su u njemu bili bolničari”, ispričao je šokirani stanar ulice.

Objavljena snimka napadača neposredno nakon ubojstva

Zločin je šokirao zemlju, iako točne okolnosti i motiv zločina nisu poznati. Britanski premijer David Cameron je napad nazvao ‘uistinu šokantnim’, a ministrica unutarnjih poslova Theresa May je kazala da napad tretiraju kao teroristički čin.

Televizija ITV je objavila snimku jednog napadača neposredno nakon napada. Na snimci se vidi muškarac sa sjekirom, krvavih ruku, kako govori: “Ispričavam se što su žene danas ovo morale vidjeti, ali u našoj zemlji žene ovo gledaju svaki dan. Nikad nećete biti sigurni. Uklonite svoju vladu, ona ne mari za vas.”

Povratak na Net.hr