439 GLASOVA "ZA"

NA POZIV ANGELE MERKEL: Njemački parlament uvjerljivo podupro dogovor s Grčkom

Velika većina zastupnika u njemačkom parlamentu poduprla je u petak početak razgovora s Grčkom o trećem paketu financijske pomoći u posljednjih pet godina.

Od 598 članova Bundestaga koji su glasovali, 439 bilo je “za” nastavak razgovora o financijskoj injekciji Grčkoj, vrijednoj 86 milijardi eura.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je zastupnike da podrže pregovore poručivši da bi Grexit značio kaos i nasilje za tu zemlju.

Govoreći pred njemačkim parlamentom priznala je da će reforme i mjere štednje na koje je pristala Atena u zamjenu za financijsku pomoć biti teški za grčki narod.

“Dogovor od ponedjeljka je težak”

“Nema nikakvih sumnji: dogovor od ponedjeljka je težak”, kazala je zastupnicima dodajući da će biti težak i za ostalih 18 članica eurozone koje moraju pronaći do 86 milijarda eura za mogući trogodišnji program pomoći.

Vladajuća koalicija, koja se sastoji od Kršćansko-demokratske koalicije (CDU) kancelarke Merkel, sestrinske bavarske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU) i lijeve Socijaldemokratske stranke (SPD) ima u Bundestagu većinu od 80 posto.

Švedski parlament dao zeleno svjetlo pomoći Grčkoj

Švedski parlament dao je u petak zeleno svjetlo hitnoj financijskoj pomoći Grčkoj, doznaje se u švedskom ministarstvu financija koje je bilo s tim u vezi konzultirano.

“Odbor za europske poslove složio se s tim”, kazala je za agenciju France Presse glasnogovornica ministarstva Miriam Abu Eid.

Prema švedskoj agenciji TT, unutar odbora su dvije parlamentarne stranke, socijaldemokrati i Zeleni, te četiri oporbene stranke desnog centra glasale ‘za’, dok su Stranka ljevice i Švedski demokrati glasali ‘protiv’.

“Zemlje koje nisu članice eurozone dobile su jamstva da one neće biti pogođene u slučaju da Grčka ne bude mogla vratiti hitni zajam”, rekla je za TT ministrica Magdalena Andersson.

Taj će zajam omogućiti Grčkoj ispuniti svoje obveze dok pregovara o novom planu pomoći sa svojim partnerima u eurozoni.

U četvrtak su druge dvije nordijske zemlje, Finska i Danska, također dale zeleno svjetlo za pomoć Grčkoj, prva glasanjem u parlamentu, a druga odlukom ministarstva financija koje nije trebalo suglasnost parlamenta.

Hina/Danas.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr