KAMO IDE NOVAC?

NA NESLAVNOJ LISTI I NAŠI SUSJEDI: Ovo je 11 najkorumpiranijih zemalja razvijenog svijeta

Iako je riječ o razvijenim zemljama, članicama OECD-a, to nikako ne znači da korupcija kao problem društva ne postoji. Dio ovih zemalja s korupcijom se bori još od pada komunizma.

Svjetski gospodarski forum objavio je svoje godišnje izvješće u sklopu kojeg je i indeks korupcije za sve zemlje svijeta. Podaci se baziraju na istraživanju provedenom između 15.000 lidera u biznisu u 141 zemlji svijeta.

Pitanja na koja se u istraživanju tražio odgovor su sljedeća:
– Koliko je je u vašoj zemlji česta ilegalna diverzija javnih sredstava tvrtkama, pojedincima ili skupinama?
– Kako biste ocijenili etičke standarde političara u svojoj zemlji?

– Koliko je u vašoj zemlji često mito ili nedokumentirano plaćanje poduzeća?

Business Insider napravio je analizu dobivenih podataka za zemlje članice OECD-a. Rang lista je prilično zanimljiva. Svaka zemlja ima svoju ocjenu, pri kojoj ocjena 1 označava najkorumpiranije, a ocjena 7 najmanje korumpirane.

11. Slovenija – 3,7

Glavni problemi Slovenije su politička korupcija i diverzija javnih sredstava. U siječnju 2013. godine, na tisuće Slovenaca priključilo se Komisiji za prevenciju korupcije te su izašli na ulice. Mjesec dana kasnije, smijenjen je premijer te je naknadno zatvoren zbog presude u slučaju u kojem ga se teretilo za korupciju.

10. Poljska – 3,7

Korupcija je u poljskom društvu ukorijenjena od pada komunizma 1989. godine. Iako se vide neki pomaci u antikorupcijskim mjerama, Poljaci ne vjeruju da postoji ozbiljna politička volja koja bi provela reformu.

9. Južna Koreja – 3,5

Zemlja u kojoj je korupcija toliki problem da postoji zakon kojim se građanima brani trošak obroka veći od 30.000 korejskih wona (oko 200 kuna) za javne službenike, dužnosnike, učitelje i novinare. Za kršenje tog zakona predviđena je kazna zatvora u trajanju do tri godine.

8. Latvija – 3,5

U ovoj zemlji postoji ozbiljna zabrinutost zbog prebliskih veza politike i biznisa. U tijeku je čak i istraga protiv predsjednika središnje nacionalne banke zbog neregularnosti u njegovoj imovinskoj kartici.

7. Španjolska – 3,4

Španjolsku ne brine toliko problem sitnog mita dužnosnicima i vladinim zaposlenicima koliki im problem stvara korupcija na najvišoj razini. Glavno pitanje je – kamo ide javni novac?

6. Češka – 3,3

Češki premijer Petr Necas bio je prisiljen na ostavku 2013. godine kada je šef njegova ureda optužen za zloporabu državnog aparata za špijuniranje troje ljudi, među kojima je bila i prva dama Češke. U racijama na vladine zgrade zaplijenjeno je oko 50 milijuna kuna gotovog novca te 10 kilograma zlata.

5. Grčka – 3,2

Jedna od zemalja najpoznatijih po korupciji. Čak 90 posto Grka vjeruje kako su im političari korumpirani, a izbjegavanje plaćanja poreza kao da je postalo nacionalni sport. Dug od neplaćenog poreza iznosi oko 250 milijuna kuna godišnje.

4. Mađarska – 3,1

Još jedna zemlja u kojoj je korupcija problem od pada komunizma.

3. Italija – 3,1

Iako problem korupcije postoji u cijeloj zemlji, najviše se ističe na njenu jugu. Političke stranke su najkorumpiraniji entiteti u zemlji, a slijede Parlament i državni dužnosnici.

2. Slovačka – 2,7

U skandalu ‘Gorila’ iz 2011. godine pokazalo se da su poitičari, biznismeni i javni dužnosnici rutinski uzimali mito u zamjenu za ugovore s pojedinim tvrtkama i pojedincima.

1. Meksiko – 2,5

Teško je bilo ne smjestiti Meksiko na prvo mjesto ove neslavne ljestvice s obzirom na stopu organiziranog kriminala, mira te medijske manipulacije.

Povratak na Net.hr