TRGOVINA LJUDIMA

MRAČNA STRANA ‘NOVOG PUTA SVILE’; Rekao je: ‘Ja sam te kupio. Ti si moje vlasništvo’. Svakog dana je bilo sve više njih kojima me prodavao’

Žene i djevojke iz Pakistana u sve većem se broju udaju za Kineze, koji plaćaju miraz njihovim obiteljima, da bi ih kasnije pretvorili u prostitutke

Više od tisuću pakistanskih djevojaka i žena se prisilno svake godine uda za kineske muškarce, a ta brojka je vjerojatno i mnogo veća, javlja Deutsche Welle. Dio njih završi i u prostituciji. Dvadesetogodišnjoj Natashi iz grada Faisalabada je obećan bogati kineski suprug. No, umjesto u novom domu, završila je u rukama svodnika. Uspjela je pobjeći iz tog pakla i vratit se obitelji, no sjećanja su još svježa.

“Suprug mi je uzeo putovnicu, tukao me i ponižavao. I rekao mi je: ‘Ja sam te kupio. Ti si moje vlasništvo’. Svakog dana je bilo sve više i više muškaraca kojima me prodavao”, govori Natasha, koja je živjela u jednom hotelu u kineskom gradu Urumqiju. Uspjela je pomoći jer se nekako domogla telefona i kontaktirala svoju obitelj u Pakistanu. Nakon toga je jedan član vjerske zajednice u Kini pomoću svoga brata izvukao djevojku. Brat se, naime, predstavio kao mušterija i pokupio djevojku iz hotela.

Njenim se tijelom trgovalo 15 godina: ‘Kad god se okrenem, mislim da su oni tu’

Posao cvjeta

Sumairu, 30-godišnjakinju iz pokrajine Punjab, vlastita su braća prodala jednom Kinezu. Nakon toga je bila uzastopno silovana u jednoj kući u Islamabadu. Mušterije su bili kineski muškarci. Sumaira je uspjela pobjeći prije nego je sa svojim “suprugom” trebala otputovati u Kinu. Uz ispriku da se želi pozdraviti sa sestrama, pobjegla je ujaku. Sada želi upozoriti druge djevojke: “Da sam odmah ispričala svoju priču, možda sam druge mogla poštedjeti iste sudbine”, kaže Sumaira.

Pakistanski aktivisti za ljudska prava procjenjuju da je od prošle godine oko tisuću pakistanskih žena i djevojaka otišlo u Kinu. Najveći broj njih pripada kineskoj manjini koja spada među najsiromašnije grupe stanovništva u ionako siromašnoj zemlji. Obitelji su sretne, jer za mlade dobiju novac, a posrednici, koji su nedavno otkrili Pakistan kao svoje “tržište”, obećavaju udaju u dobrostojeće obitelji. Posao cvjeta, jer zbog politike jednog djeteta i ustrajanja kineskih obitelji na muškim potomcima, raste nesrazmjer između broja muškaraca i žena. No, istražitelji smatraju da većina djevojaka završi u rukama svodnika. Vlasti dosad nisu reagirale.

TRGOVINA LJUDIMA: Potresna ispovijest žene koja je preživjela pakao prisilne prostitucije

Infrastruktura kao izlika

“Policija kaže kako nema dovoljno dokaza za uhićenja. Zato istražujemo sami i pokušavamo otkriti ilegalne mreže. Čak organiziramo i lažna vjenčanja ali zasad bez uspjeha”, kaže aktivist Faruk Masih. Ipak, pakistanska policija u posljednje vrijeme provodi pojačane akcije protiv krijumčara. U posljednjih nekoliko tjedana je uhićeno na desetke kineskih posrednika i njihovih pakistanskih pomagača.

Na političkoj razini se još uvijek šuti o tome, kako ne bi bili ugroženi gospodarski odnosi između Kine i Pakistana. Kinezi trenutno ondje grade infrastrukturu vrijednu 62 milijarde dolara, koja bi trebala biti dio “Novog svilenog puta”. Na gradnji autocesta, pruga i luka rade tisuće kineskih samaca, potencijalnih ženika. Kineski veleposlanik u Pakistanu je demantirao navode o prisiljavanju djevojaka i žena iz Pakistana na prostituciju u Kini.

Prema informacijama organizacija poput Radne grupe Ujedinjenih naroda za borbu protiv međunarodne trgovine ljudima, prodaja žena u Kini u zadnje je vrijeme značajno porasla. A s time je poraslo nasilje i broj otmica, jer sve manje žena pristaje na udaju u Kinu.

Povratak na Net.hr