POSLJEDICE 'LOCKDOWNA'

MRAČNA ANALIZA UGLEDNE KONZULTANTSKE KUĆE: ‘Pandemija koronavirusa koštat će svijet više nego dva svjetska rata’

Prema analizi američke konzultantske tvrtke McKinsey&Company, šteta po globalnu ekonomiju od hipotetičkog svjetskog rata bila bi 15 bilijuna dolara, dok bi cijena pandemije bila dvostruko veća

Zatvaranje ekonomije, tzv. lockdown, zbog pandemije koronavirusa mogli bi na koncu koštati svjetsko gospodarstvo kao dav hipotetička svjetska rata – ističu u svome nedavnom izvješću “Rizik, otpornost i uravnoteženje u globalnim lancima vrijednosti” analitičari ugledne američke konzultantske tvrtke McKinsey & Company.

Oni su u svojoj analizi uzeli u obzir rizike obustave proizvodnje u trajanju od 100 dana u nekoliko scenarija ekonomskih šokova: od cyber napada i trgovinskih sporova do globalnih vojnih sukoba i pandemije.

STIŽE ‘NAJDUBLJA KRIZA U POVIJESTI’: EU nešto ovako nije doživjela, a ako oporavak bude anemičan, stvari bi mogle završiti katastrofalno

Cijena pandemije dvostruko veća od troška svjetskog rata

Prema njihovoj analizi, ispada da bi šteta po globalnu ekonomiju od hipotetičkog svjetskog rata iznosila 15 bilijuna dolara, dok bi pandemija koštala dvostruko više, oko 30 bilijuna dolara. To je čak tri puta više od troškova globalne  recesije, procijenjene na 10 bilijuna dolara, a čak 30 puta više od troškova koji bi nastali velikim cyber-napadom.

Analiza McKinseyja, koja se temelji na podacima 325 kompanija iz 13 različitih industrija, kaže da bi takav šok u nekim industrijama naprosto mogao “izbrisati” jedan godišnji prihod u razdoblju od jednog desetljeća.

SVJETSKO GOSPODARSTVO NA IZDISAJU ZBOG KORONAVIRUSA: ‘Kriza je puno gora nego što se predviđalo, oporavak će biti sporiji’

Najteže pogođena industrija s 25 milijuna radnih mjesta

Prema istoj analizi, utjecaj pandemija najteže pogađa tekstilnu industriju i prodaju odjeće, koja na globalnoj razini ima najmanje 25 milijuna radnih mjesta. Slijede avioindustrija, industrija namještaja te naftna industrija.

“Iako je pandemija Covida-19 dovela do najvećeg i najobuhvatnijeg šoka u globalnom lancu ekonomije, ona je tek posljednji u nizu poremećaja koji je kompanije izložio nepopravljivoj šteti”, zaključuju analkitičari McKinseyja upozoravajući komapnije da budu spremne na nove rizike.

UGLEDNI INSTITUT IZNIO ŠOKANTNU PROGNOZU: ‘U jesen će nastupiti val stečajeva dramatičnih razmjera, sad čak i banke strahuju

Povratak na Net.hr