NE VJERUJU PREDSJEDNIKU

MOŽE LI OVO SRUŠITI DONALDA TRUMPA? Zabrinjavajuć broj Amerikanaca vjeruje da je počinio ozbiljna kaznena djela, on i dalje sve poriče

Čak 53% Amerikanaca vjeruje da su nedavni problemi sa zakonom i optužbe koje pljušte na račun predsjednika Donalda Trumpa tek vrh ledenog brijega.

Unatoč tome što Trump inzistira na tome da je istraga o mogućoj umiješanosti Rusa u američke predsjedničke izbore ništa drugo doli “lov na vještice”, šokantan je podatak da gotovo polovica građana SAD-a vjeruje kako je Trump u kampanji počinio kazneno djelo, navodi The Independent.

Podaci su to najnovije ankete ABC Newsa, koja Trumpu otkriva prilično zabrinjavajuću sliku stanja i njegovog imidža u javnosti.

Amerikanci ne vjeruju Trumpu

Naime, 49 posto Amerikanaca ne vjeruje u Trumpovu nevinost i misli da je on počinio zločin, dok 44 posto predsjedniku vjeruje. Istodobno, anketa je pokazala i da 51% Amerikanaca misli kako predsjednik uopće ne surađuje s istražiteljima, dok u to vjeruje njih 37%.

SKANDAL U SAD-u: Bivši šef Trumpove kampanje optužen za zavjeru protiv SAD-a, Trump ekspresno reagirao

Naime, Američko ministarstvo pravosuđa prikupilo je dovoljno dokaza da optuži šest pripadnika ruskih vlasti za hakiranje računala Demkoratskog nacionalnog odbora prije američkih predsjedničkih izbora 2016.

Istraga će pokazati veće zločine i umiješanost Trumpa?

Istraga koju su vodili stručnjaci za kibernetičku sigurnost počela je prije imenovanja posebnog saveznog istražitelja Roberta Muellera u svibnju kako bi nadzirao istragu navodne ruske umiješanosti u izbore 2016. i moguću zavjeru s kampanjom predsjednika Donalda Trumpa.

NE OSJEĆA SE KRIVIM: Manafortov odvjetnik kaže da nema dokaza da je klijent bio u dosluhu s Rusijom

Ranije je pak ovog mjeseca Paul Manafort, bivši Trumpov voditelj kampanje optužen da je sa svojim pomoćnikom za pranje novca i zavjeru protiv Sjedinjenih Država, a krivnju za lažne iskaze priznao je i predsjednikov savjetnik George Papadopolous. 

Manafort i Rick Gates, poslovni partner koji je bio njegov asistent u kampanji, optuženi su  prema optužnici koja je otkrivena  nakon što su se predali FBI-ju, priopćio je posebni savjetnik.

“Optužnica sadrži 12 točaka: zavjeru protiv Sjedinjenih Država, pranje novca, neregistrirano zastupanje stranog aktera, lažne izjave za FARA-u, lažne iskaze te sedam slučajeva nepodnošenja izvještaja o stranim bankama i računima”, stoji u priopćenju.

Trump i dalje poriče krivnju

Nedugo kasnije je objavljeno da je krivnju za lažne iskaze FBI-ju 5. listopada priznao i George Papadopolous, međunarodni odvjetnik za energetiku koji je bio dio Trumpovog savjetničkog tima tijekom kampanje.

U optužnici stoji kako su Manafort i Gates generirali desetke milijuna dolara prihoda iz suradnje s ukrajinskim političkim strankama i čelnicima te da su taj novac prali kroz američke i strane entitete kako bi sakrili isplate između 2006. i najranije 2016. godine.

Upravo su ti događaji američku javnost nagnali na vjerovanje kako ljudi bliski predsjedniku, a koji su upleteni u skandal oko umiješanosti Rusa, impliciraju da je i on sam od početka znao sve o tome te da je tako počinio kazneno djelo.

KLJUČNI DOGAĐAJ U ISTRAZI RUSKE UMIJEŠANOSTI U AMERIČKE PREDSJEDNIČKE IZBORE: FBI-ju se predao šef Trumpove kampanje

Istrage o odnosu između Rusa i Trumpove kampanje, u što su uključene istrage Muellera i kongresnih odbora, traju otkad je Trump preuzeo dužnost u siječnju. On je odbacio bilo kakvu vezu s Rusima, a istrage je prozvao “lovom na vještice”. Optužbe odbacuje i Kremlj.

Američke obavještajne agencije su ranije ove godine zaključile kako se Moskva umiješala u kampanju, hakirajući i objavivši elektroničku poštu demokrata kako bi osramotili njihovu kandidatkinju Hillary Clinton.

Povratak na Net.hr