REAKCIJE

‘MOŽDA NAS BRITANCI SAMO ZAFRKAVAJU’: Svjetski političari šokirani imenovanjem Johnsona za šefa diplomacije

Izbor Borisa Johnsona, bivšeg gradonačelnika Londona i gorljivog zagovornika Brexita, za ministra vanjskih poslova u Velikoj Britaniji šokirao je političare diljem svijeta. Neki su jedva suzdržavali smijeh i diplomatski komentirali, a neki reakciju šoka nisu mogli sakriti.

Zastupnica Laburističke stranke u britanskom parlamentu i vivša ministrica za biznis, Angela Eagle bila je usred govora na jednom poslovnom događaju kada je doznala vijest o imenovanju Borisa Johnsona za ministra vanjskih poslova u toj zemlji. Točnije, upravo je govorila o njemu, a njena reakcija sve je natjerala na smijeh, piše Business Insider.

“Oh, Boris, on je zabavan, divan. Skače naokolo, bit će vjerojatno idući premijer i sve to, ali nikada ga zaista nisu postavili…” riječi su kod kojih se zaustavila kada joj je netko iz publike dobacio kako je Johnson upravo postao ministar.

“Upravo su ga imenovali ministrom vanjskih poslova?”, pitala je napravivši razočaran izraz lica i okrenula je publici leđa. Potom nasmijašvši publiku umorno uzdahnula i ponovno se okrenula naprijed. Nije bila tako impresionirana.

 

Ona nije jedina koja je imala takvu reakciju. Njen kolega zastupnik David Lammy na Twitteru je objavio: “Boris Johnson je naš ministar vanjskih poslova? Jel’ ovo loš san? Molim te Bože, pomozi nam.”

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner jedva je izdržao da se ne nasmije kad je na TV-u čuo tko će biti britanski ministar vanjskih poslova. Potom je kazao da odnosi dviju zemalja moraju biti iznad osobnih te da se veseli nastavku suradnje s Velikom Britanijom i Johnsonom.

The Guardian piše kako njemačka kancelarka Angela Merkel nije željela komentirati Johnsonovo imenovanje. Tek je kratko priopćeno da dvije zemlje nastavljaju suradnju.

Zamjenik predsjednika Scijaldemokratske partije Ralf Stegner kazao je kako “gospođa May izgleda slabije nakon takvog izbora osoblja” “Sada on pregovara o Brexitu. Ugodno putovanje”, dodao je.

Johnson oduševljen jer će moći putovati svijetom

Bivši švedski premijer Carl Bildt bio je očajan zbog odluke. “Volio bih da je riječ o šali, ali strahujem da nije. Izlaz iznad izlaza”, napisao je na Twiteru.

Američki politolog Ian Bremmer se ponadao da će se sve moći pojasniti šalom. “Možda nas Britanci sve zafrkavaju. Vjerojatno smo to zaslužili'”, napisao je.

“Nisam zabrinut, ali znate kakav je njegov stil, njegova metoda”, reagirao je ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ayrault, optužujući Borisa Johnsona da je “puno lagao” tijekom kampanje za referendum o Brexitu. Poželio je “jasnog, vjerodostojnog i povjerljivog” partnera.

“Ne bi me čudilo da Velika Britanija uskoro imenuje Drakulu za ministra zdravstva”, rekao je jedan od stručnjaka za diplomatska pitanja u njemačkoj socijaldemokratskoj stranci Rolf Muetzenich.

Svoje imenovanje sam Johnson, inače bivši gradonačelnik Londona, komentiroao je govoreći da je uzbuđen zbog nove odluke koja će uključivati putovanja svijetom i susrete s sa stranim državnicima.

Povratak na Net.hr