NEPRIJATELJSKI ODNOSI

MOSKVA I WASHINGTON GUBE KOMPAS: ‘Situacija je gora nego za vrijeme Hladnog rata, uskoro će biti prekasno…’

Odnos Rusije i Sjedinjenih Američkih Država toliko je zategnut da se više ne može reći da su ove dvije zemlje u prijateljskim odnosima.

Zapravo, tenzije između SAD-a i Rusije toliko su ojačale da se trenutačna globalna politička situacija može s pravom nazvati opasnijom od one za vrijeme Hladnog rata.

Tako to vidi njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier koji je kazao kako je trenutačna situacija među ovim velesilama opasnija nego ikad, a sve napetiji odnosi ova dva hladnoratovska rivala na području Sirije ne idu u prilog novonastaloj situaciji, piše News.com.

RUSIJA RAZMJESTILA NUKLEARNE PROJEKTILE U SRCU EUROPE! Njemački šef diplomacije: ‘Ovo je opasnije od Hladnog rata’

Korak unazad

U intervjuu za njemački tabloid Bild, Steinmeier je upozorio kako su za vrijeme Hladnog rata velesile imale takozvane ‘crvene linije’ koje nisu prelazile i koje su poštovale.

Dodao je kako tenzije između Rusije i SAD-a svakog dana rastu, a međusobno povjerenje sve je manje. Ni jedna ni druga zemlja više ne vjeruju da ovi drugi nisu u stanju posegnuti za najopasnijim metodama.

‘Ako se ovakva situacija nastavi, vratit ćemo se u doba konfrontacije dvaju velikih blokova. Bojim se da je tvrdnja da se nalazimo u vremenu novog hladnog rata samo iluzija. I prije je svijet bio podijeljen na dva dijela, no Moskva i Washington imali su svoje granice koje su poštivali’, rekao je Steinmeier.

Ruske provokacije

U intervjuu je uglavnom prozivao Rusiju za provociranje i izazivanje tenzija između istoka i zapada. Napomenuo je kako je u ovom trenutku krucijalno da svjetski vođe pronađu i usuglase rješenje po pitanju Sirije, prije nego bude prekasno.

RUSIJA PRIJETI SAD-u: ‘Dobro razmislite prije napada na sirijsku vojsku’

Ovo upozorenje dolazi nakon što je francuski ministar vanjskih poslova, Jean-Marc Ayrault, pozvao Međunarodni kazneni sud da istraži aktivnosti Rusije na području Sirije zbog mogućih ratnih zločina.

Ratni zločin

Jean-Marc Ayrault rekao je kako Francuska planira stupiti u kontakt s tužiteljem Međunarodnog kaznenog suda kako bi saznali na koji način se istraga može pokrenuti. Dodao je kako se narod Francuske ne slaže s aktivnostima u Siriji i ruskim bombardiranjem u Alepu te kako bi ovakva istraga umanjila ulogu Moskve na području cijele Sirije.

Tenzije i dalje rastu. U međuvremenu je Rusija blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koju su predložile Francuska i Španjolska radi okončanja neprijateljstva, a napetosti je dodatno zakuhala odluka Washingtona da prekine razgovore s Moskvom usmjerene na oživljavanje Sirije i uspostavu primirja, navodeći kao glavni razlog odluke ruske vojne kampanje u Siriji.

Rusija uložila veto

Rusija je u subotu stavila veto na nacrt rezolucije UN-a o zaustavljanju zajedničkih zračnih napada Rusije i sirijskog režima u Alepu koji je zadesila humanitarna kriza. Rusija već više od godinu dana podržava bombardiranja od strane vlade Bašara al-Asada kojima je cilj suprotstaviti se pobunjeničkim skupinama. SAD pak, uz potporu nekih bliskoistočnih sila, svim silama pokušava prekinuti dugogodišnju vladavinu obitelji Bašara al-Asada u Siriji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr