ŠOKANTAN ZLOČIN

MONSTRUMI KOJI SU SE IŽIVLJAVALI NA MLADIĆU PA SVE PRENOSILI NA FEJSU: ‘Žao nam je, bili smo pijani…’

Mladi 26-godišnji Slovenac iz okolice Krškoga, brutalno mučen i ponižavan od dvojice napadača koji su snimku o tome objavili na Facebooku, umro je jučer u Kliničkom bolničkom centru (UKC) u Ljubljani od teških povreda glave, a slovenski mediji danas objavljuju detalje o ispitivanju i privođenju mladića osumnjičenika za zločin koji je šokirao deželu.

SLOVENIJU ZGROZIO JEZIVI ZLOČIN: Mučili mladića (26) pa sve prenosili na Facebooku, video uklonjen nakon 13 sati

Andrej Cekut (26) jučer je preminuo od ozljeda, dan nakon što su ga brutalno premlatila dvojica mladića – 20-godišnjak i 29-godišnjak – koji su ga mučili i snimku torture prenosili na Facebooku. Osumnjičeni su privedeni istražnom sucu u Krško, koji im je odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, prenosi 24ur.

Okrutni napad

Okrutni napad dogodio se u noći s nedjelje na ponedjeljak na travnjaku u blizini naselja Podbočje kod Krškoga, a policija je utvrdila da su se napadači i žrtva poznavali, a prije tragedije čak i zajedno pili u gostionici.

Tragičan događaj zgranuo je Sloveniju, posebno zato jer su počinitelji sve snimali, te je gotovo polusatnu torturu na Facebooku pogledalo oko 250 tisuća ljudi, među njima i mnogi mladi. Policija je napadače, stare 20 i 29 godina, brzo uhvatila, određen im je pritvor i prijete im visoke zatvorske kazne. Još istražuju motive napada. Navodno je među njima izbila svađa, najprije je došlo do psovki, a onda i nekontroliranog nasilja, čemu je kumovao i alkohol.

OVO JE ZVIJER KOJA JE POLAKO UBIJALA MLADIĆA PRED OČIMA SVIJETA: ‘To pokazuje da među nama hodaju tzv. ledeni psihopati’

Još prije saslušanja, policija je tvrdila da se dvojac ne kaje, no jedan je ipak progovorio pred istražnom sutkinjom. “Nisu mnogo govorili, odnosno jedan je rekao samo jednu rečenicu, da mu je žao i da je bio pod utjecajem alkohola. Nije htio odgovarati na pitanja, tako da što se tiče motiva načelno i dalje ništa ne znamo. Drugi se branio šutnjom”, rekla je tužiteljica Mateja Roguljič.

Premlatili ga u dvorištu

Slovenski mediji nagađaju kako je jednog od napadača, Aleša Oloveca, navodno razljutilo to što je Andrej govorio o njegovoj majci i djevojci.

26-godišnjak kojeg su pretukli posljednjih je mjeseci živio s dvojicom monstruma. Do premlaćivanja je došlo u dvorištu kuće na čijem ulazu piše Martin Kovač, koji je jedan od dvojice napadača, pišu slovenski mediji. Drugi, 20-godišnjak, zove se Aleš Olovec.

Na snimci se moglo vidjeti kako mladić pun modrica leži onesviješten, natečenih očiju i krvavih obraza te vrata. Jedan od monstruma pljuvao ga je, vrijeđao te mu prijetio, rekavši mu kako bi najradije urinirao po njemu. Slovenski mediji navode kako u jednom trenutku Olovec kaže ‘da će se isto što i Andreju dogoditi svima drugima koji budu previše pričali ako dođu kod njega’.

Nakon što je Cekut preminuo od posljedica iživljavanja, tužitelj je prekvalificirao kazneno djelo, koje je ispočetka bilo nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Sada dvojici ubojica prijeti do 15 godina zatvora. No osim zbog divljačkog premlaćivanja, Slovenci se zgražaju i zbog svojih sunarodnjaka – gotovo četvrt milijuna Slovenaca pogledalo je brutalnu snimku.

Viralno nasilje

Slovenski psiholozi i stručnjaci za društvene mreže ovaj su slučaj naveli kao ilustrativan za ukazivanje na potencijalne opasnosti širenja viralnog nasilja koje privlači pozornost.
Upravljači Facebooka snimak brutalnog nasilja sa smrtnom posljedicom su nakon upozorenja policije izbrisali i sklonili s mreže, ali prekasno da ga ne bi vidjelo tako mnogo ljudi.

Stručnjaci upozoravaju da je problem u tome da Facebookov automatski algoritam na primjer učinkovito prepoznaje i skida s mreže pornografske sadržaje, dok na taj način ne može prepoznavati i odmah uklanjati sadržaje pretjeranog nasilja nego takve snimke pojedinačno pregledavaju i procjenjuju radi mogućeg uklanjanja njihove ekipe, za što je potrebno vrijeme.

S druge strane, eksperti za društvene mreže podsjećaju da Europska unija društvene mreže ne tretira kao medij, zbog čega se za embargo takvih sadržaja ne može koristiti direktiva o medijima koja dopušta blokiranje sadržaja koji odražavaju govor mržnje, te potiču na nasilje, pa se odgovarajuća promjena direktive tek očekuje.

Povratak na Net.hr