U UVJETIMA POPUT MUČENJA

‘MOGUĆE JE DA RUSIJA U ZATVORU POLAKO UBIJA NAVALJNOG’: Amnesty International tvrdi da ga muče i osiguravaju mu sporu smrt

Amnesty International tvrdi da Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navaljnog u situaciju spore smrti

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni zatvoren je u uvjetima koja su slična mučenju i moguće je da ga polagano ubijaju, ustvrdila je organizacija za ljudska prava Amnesty International u srijedu, prenosi Reuters.

Iz organizacije tvrde da je pritvoreni Navaljni, koji je prošle godine otrovan bojnim otrovom novičokom, sada podvrgnut nedostatku sna te da u zatvoru nema liječnika kojemu može vjerovati.

“Rusija, odnosno ruske vlasti, možda dovode Navaljnog u situaciju spore smrti i pokušavaju prikriti što se zapravo događa s njim”, kazala je za Reuters glavna tajnica Amnesty Internationala Agnes Callamard.

“Jasno je da ruske vlasti krše njegova prava. Moramo učiniti više”, rekla je. “(Oni) su ga već pokušali ubiti, sada su ga pritvoriti i drže ga u zatvorskim uvjetima koja su slična mučenju”, ustvrdila je.

ALEKSEJ NAVALJNI POČEO ŠTRAJK GLAĐU U ZATVORU: Nema pristup zdravstvenoj skrbi i uskraćuju mu san

Započeo štrajk glađu

Vođa ruske opozicije i protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina prošli je tjedan započeo štrajk glađu tražeći da u zatvoru dobije primjerenu liječničku skrb zbog akutne boli u leđima i nogama.

Kremlj je odbio komentirati zdravstveno stanje Navaljnog, istaknušvi da je to stvar državne zatvorske službe. Ta je služba prošli tjedan kazala da Navaljni prima potrebno liječenje.

Navljani je zatvoren u veljače ove godine, a osuđen je na dvije i pol godine zatvore zbog kršenja uvjetne kazne. Moskva, koja je odbacila optužbe za trovanje, smatra da je cilj političkog djelovanja Navaljnog destabilizacije Rusije.

NAVALJNI SE POŽALIO: ‘Čuvari mi uskraćuju spavanje, radi se o mučenju’; Odvjetnica zabrinuta za njegovo zdravlje

Instrumentaliziranje pandemije

Callamard je kazala kako je loš tretman prema Navaljnom došao u vrijeme kada je pandemija koronavirusa pojačala društvene nejednakosti te povećala državnu represiju u nekim zemljama.

Tvrdi da su neke vlade instrumentalizirale pandemiju protiv manjinskih grupa kako bi ugasili neslaganje i ljudska prava, dok je u drugim zemljama zabilježeno normalizacija protuepidemijskih mjera koje su ograničile građanske slobode.

“Covid-19 proširio je represiju”, kazala je Callamard.

TWITTER KAŽNJEN SA 118 TISUĆA DOLARA: Sud u Moskvi osudio društvenu mrežu koja nije uklonila postove u vezi Navaljnog

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr