DRAGON LADY

MOĆNO ORUŽJE U BORBI PROTIV ISIS-a: Misteriozni avion U-2 špijunira džihadiste – ali s ruba svemira!

Američko ratno zrakoplovstvo dalo je jedinstveni pristup novinarima CNN-a tajnoj lokaciji smještenoj na Bliskom istoku s koje gotovo svakodnevno polijeće posada misterioznog U-2 zrakoplova.

Priprema za borbene misije koje uključuju izviđački zrakoplov U2, poznatiji kao ‘Dragon Lady’ izgleda gotovo kao priprema za svemirski let. Posebna je to priprema. Prije polijetanja pilot obavezno na sebe navlači žuto odijelo te stavlja a glavu golemu kompresijsku kacigu kako ne bi ostao bez zraka.

Odijelo koje pilot ‘Dragon Lady’ zrakoplova mora nositi izrađeno je od posebnih materijala koji štite pilota od velikih vrućina. Odijelo mu služi za hlađenje, da ga nema umro bi od vrućine za samo nekoliko minuta provedenih u zraku.


Posebne pripreme

Stoga, svaki put kad U-2 krene na izviđačku misiju preko Iraka i Sirije, odnosno u provjeru položaja ISIS-a, njegova posada ima posebne pripreme za ovaj prelet na više od 20 kilometara zračne visine.

Ekipa CNN-a družila se s pilotima U-2 zrakoplova te zabilježila što sve rade prije, u tijeku i nakon misije. Prvi je na pistu stigao pilot Steven. Kako je izlazio iz autobusa koji ga je dovezao pred zrakoplov čitavo je vrijeme bio spojen na mobilni rashladni uređaj.

‘Stalno se baviš nečime, da zaokupiš misli. Tu je i radijska veza preko koje stalno nešto moraš slušati’, rekao je pilot Steven upitan što radi na letu koji traje ponekad i više od deset sati.

U-2 ili ‘Dragonlady’ ubrzo le poletio prema bliskoistočnom suncu.

Izrađen u tajnosti

Zrakoplov U-2 izgrađen je da prkosi velikim visinama, penje se i preko 21 kilometra što je u borbi s neprijateljem, u ovom slučaju s položajima samoproglašene Islamske države, velika prednost. Na toj je visini siguran od napada, a idalje može otkriti što se događa na tlu.

‘S ovim zrakoplovom, možemo rei da smo u prednosti. Mi iz zraka možemo vidjeti gdje se njihovi borci nalaze, kamo putuju, gdje se skrivaju… Takve informacije tada javljamo našim kolegama na terenu koji prije nego im se približe točno znaju gdje se protivnici nalaze’, ispričao je jedan od pilota.

Zrakoplov U-2 strateški je izviđač napravljen sredinom 50-ih godina, za vrijeme hladnoratovske politike, a izrada je bila provedena u strogoj tajnosti.

Velike mogućnosti

Zbog mlaznih turbina i posebnoj konstrukciji krila, ovaj zrakoplov poznat je po velikim visinskim i dužinskim mogućnostima.

U-2 je izrađen za špijuniranje na visokim visinama na kojima je presretanje od strane lovaca manje vjerojatno, a s obzirom na visinu, manja je mogućnost da ga se obori raketom.

Danas su U-2 zrakoplovi opremljeni dodatnom opremom, modernizirani novim senzorima i kamerama što uvelike doprinosi obavještajnom ratu protiv IS-a.

Pukovnik Paul Birch za CNN je kazao kako je u tom ratu ostvaren velik napredak koji je vidljiv iz dana u dan. Smatra kako piloti ovih zrakoplova imaju velik utjecaj na tijek borbi na terenu.

Povratak na Net.hr