'SPASITELJ SVIJETA'

MISTERIOZNI KUPAC DA VINCIJEVE SLIKE: Otkriveno tko je iskeširao 450 milijuna dolara za najskuplju sliku na svijetu

Kupac Da Vincijeve slike vrijedne 450 milijuna dolara malo je poznat saudijski princ, a slika je već na putu prema muzeju.

Otkriveno je da je saudijski princ misteriozni kupac slike Krista Leonarda da Vincija, vrijedne 450.3 milijuna dolara. Slika sada putuje u Louvre u Abu Dhabiju kao pojačanje novom muzeju.

Najskuplja slika ikad prodana

Princ Bader bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan al-Saud dao je nevjerojatan iznos za tu sliku prošlog mjeseca u New Yorku. To je sada najskuplja slika ikad prodana, piše Daily Mail.

New York Times je potvrdio da je princ Bader kupio tu rijetku sliku, citirajući dokumente o istrazi elitne klase Saudijske Arabije, uključujući njegovu obitelj i prijatelje.

‘Princ Bader nije poznat kao kolektor umjetnina, a potječe iz udaljene grane kraljevske obitelji.

Visoka cijena te slike sada otvara pitanja o tome na koga se cilja, a tko će biti pošteđen u velikom lancu razotkrivanja korupcije u Saudijskoj Arabiji.

Tijekom nekoliko tjedana, deseci bogataša, uključujući i neke članove kraljevske obitelji zatvoreni su u hotelima diljem zemlje u velikoj akciji novog saudijskog princa Mohammeda bin Salmana u tom konzervativnom kraljevstvu.

Ipak, princ Bader nije jedan od njih, iako su neki spekulirali da jest jer je navodno blizak prijatelj i suradnik princa Mohammeda.

Skupocjenu umjetninu platit će u šest rata

Osim kupnje slike, koju će platiti u šest rata, od kojih će njih pet stajati više od 58 milijuna dolara, princ Bader je navodno mnogo novca potrošio na nekoliko skupih dobara proteklih godina, a tu se spominje i pola milijarde dolara za ogromnu jahtu dugu 120 metara.

Bader je inače predsjednik Saudijske istraživačke i marketinške grupe koja je upravo potpisala sporazum o pokretanju mreže ‘Bloomberg Al Arabiya’ na Bliskom istoku.

Njegova je kompanija najveća tvrtka koja pruža proizvode i usluge objavljivanjem novina i časopisa u svijetu i na Bliskom istoku.

U srijedu je muzej na Twitteru najavio da kupljena skupocjena slika stiže u muzej Louvre u Abu Dhabiju.

Prvi Louvre izvan Francuske

‘Da Vincijev ‘Salvator Mundi’ stiže u Lovre Abu Dhabi’, napisali su na Twitteru uz fotografiju 500-godina starog rada.

Radi se o prvom muzeju izvan Francuske koji nosi ime Louvre. Otvoren je 8. studenog, uz prisutnost francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je novi muzej opisao kao ‘most između civilizacija’.

Slika ‘Spasitelj svijeta’ na javnoj je dražbi bila od 2011., otkrivanjem u Nacionalnoj galeriji u Londonu, gdje je proglašena kao prva novootkrivena Da Vincijeva slika u ovom stoljeću.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr