JEZIVE GLASINE

MISTERIOZNA SMRT UZBEČKE PRINCEZE: ‘Nakon godina u pritvoru, milijarderku otrovali i pokopali bez ikakvih tragova’

Iz autoritarnog Uzbekistana stigla je vijest da je glamurozna kći bivšeg diktatora Islama Karimova otrovana.

Uznemirujuće vijesti o bivšoj milijarderki Gulnari Karimovoj, koju je otac zaključao 2013. godine, a kasnije ju je novi predsjednik države zatvorio u psihijatrijsku bolnicu, još nisu potvrđene.

‘Otrovana i odmah pokopana, na grobu nema nikakvog obilježja’

Gulnara Karimova (44) je prije nekoliko mjeseci navodno zatvorena u psihijatrijsku bolnicu, no drugi pak izvori kažu da je bila u kućnom pritvoru. Neki pak tvrde da je živjela u egzilu u Izraelu.

Ipak, kako ove vijesti stižu usred predsjedničke kampanje, moguće je da je riječ samo o prljavom triku.

Jedan srednjoazijski postal od anonimnog je izvora iz Uzbečke nacionalne sigurnosti dobio vijest da je Gulnara umrla u Taškentu 5. studenoga.

‘Kako izvor kaže, jedini je bio na sprovodu i odlučio nam to javiti zbog straha za sudbinu njezine djece. Islam i Iman ostali su u Taškentu, bespomoćni’, stoji u tom izvješću.

Prethodno se vjerovalo da je 24-godišnji Islam također živio u egzilu, u Londonu.

Uzbečke vlasti nisu još komentirale tvrdnje o Gulnarinoj smrti niti o pogrebu. Navodno je pokopana na groblju u Taškentu iste noći kad je otrovana, bez ikakvih obilježja, nakon čega je bager poravnao mjesto na kojem je pokopana kako ne bi ostalo nikakvih tragova.

Izvori iz ureda vršitelja dužnosti predsjednika, Shavkata Mirziyoyeva, koji je favorit da naslijedi Karimova na izborima 4. prosinca, navodno su odbili komentirati bilo što o kćeri bivšeg vođe.

Gulnara je trebala naslijediti svog oca nakon njegove smrti, no sukobila se sa šefon njegove tajne službe koji je rekao njezinu ocu da ona priprema puč. Otac joj nije više vjerovao pa ju je zatvorio u zlatni kavez i zabranio pristup. Izolirana je iz javnosti i uskraćena joj je bilo kakva komunikacija.

Djeca u opasnosti

Galima Bukharbayeva, urednica stranice koja je objavila vijest o Gulnarinoj smrti, rekla je da je osobno razgovarala s izvorom. Informacije su dobili prije tjedan dana, a sve ovo vrijeme su ih pokušali provjeriti.

‘Voljela bih da to nije istina. To je grozno. Naš je izvor rekao da su Gulnarinog sina Islama prevarili rekavši mu da mu se majka zaista loše osjećala pa se zato vratila iz Londona u Taškent. On je sada tamo sa sestrom. Tko zna što im se može dogoditi. Izvor nam je rekao da su upravo bespomoćna djeca razlog zašto nam se javio. Ne znam je li kontaktirao i neke druge medije.’

Društvene mreže putem hashtaga ‘show Gulnara’ pozivaju uzbečke vlasti da dokažu da je ona još živa. Dojave o njezinoj smrti u suprotnosti su s jednim aktivistom za ljudska prava iz Europske unije koji je rekao da je vidio Gulnaru ‘odjevenu u crno’ kako sama hoda po Taškentu. Prema tome, rekao je taj aktivist za ljudska prava, ona je živa, a ovo su samo tračevi.

Najmoćnija žena u Sovjetskom Savezu

Gulnara je studirala na Harvardu, a u vrijeme najveće moći, bila je najbogatija žena u Sovjetskom Savezu. Osim toga, poznata je i kao pop zvijezda, model, modna dizajnerica, strana diplomatkinja i, prema vlastitim riječima ‘egzotična uzbečka ljepotica’.

NEKAD NAJBOGATIJA ŽENA SSSR-a NIJE VIĐENA U JAVNOSTI 2 GODINE: ‘Novi predsjednik države ju je zatvorio na psihijatriji’

Neki tvrde da je ‘uklonjena’ sa strane dok su se klanovi oko njezina oca borili za moć, a zdravlje joj je tada oslabjelo. Nekoć najmoćnija žena središnje Azije, koja je imala prijatelje i u britanskoj kraljevskoj obitelji i na zapadu, prethodno se vidjela kao nasljednica, no i sama je uključena u neke korupcijske skandale.

Lažni Twitter profil

Proteklih je tjedana njezin račun na Twitteru bio aktivan, no neki kažu da je i profil lažan.

‘Želim svoju djecu natrag. To je sve o čemu sanjam’, napisala je nedavno na Twitteru, a nedavno je na toj društvenoj mreži pisala o uzbečkoj nogometnoj reprezentaciji.

I za navodnu povezanost s pranjem novca i korupcijom se navodno ispričala na Twitteru.

‘Tko nije zlorabio svoj položaj? Ja priznajem da jesam i molim sve da mi oproste’, napisala je.

‘Kad gledam unazad, shvaćam koliko smo podijeljena obitelj. Moć je uništila naše veze. Novac, slava osveta… Zašto sve to? Molim Shavkata Mirziyoyeva da mi oprosti. Pretjerala sam jer nisam imala dovoljno znanja, a i reagirala sam previše emotivno, kao i svaka žena. Žao mi je. On je dostojan nasljednik mog oca. Vjerujem da će donijeti slavu ovoj zemlji.’

Ipak, istraga je pokazala da su tvitovi lažni, moguće s ciljem da se Gulnaru osramoti i diskreditira.

Predsjednička administracija nije ništa odgovorila na upite o njezinoj navodnoj smrti, no neimenovani izvor blizak obitelji tvrdi da to nije istina i da je Gulnara živa.

-

Unatoč brojnim pohvalama, Gulnaru obični ljudi u Uzbekistanu, čini se, baš i ne vole. Neki je opisuju kao pohlepnu ženu željnu moći koja je iskoristila oca kako bi uništila neke poslovne ljude ili bilo koga tko joj stoji na putu.

Povratak na Net.hr