MIŠLJENJA U REGIJI

“TKO JE NAJJAČI NA BALKANU”: Srpski mediji nastavljaju s napadima, i ostali kritični prema Milanoviću

Nakon jučerašnjih sramotnih naslovnica gotovo svih srpskih medija na hrvatskog premijera Milanovića u kojima je nazvan idiotom, ustašom i čovjekom koji Hrvatsku vodi u rat, zatvaranje granica između Srbije i Hrvatske i dalje ne silazi s naslovnica listova u regiji.

Neki srpski listovi nastavili su s napadima, poput tabloida Informera, koji je Milanovića usporedio s Antom Pavelićem, no drugi su ublažili ton i okrenuli se analizi i pričama o posljedicama zatvaranja granica. Na naslovnici Kurira koči se naslov “HRVATSKI PREMIJER ODLEPIO”.

Blic pak donosi veliku priču o ženi koju je navodno hrvatska granična policija izbacila iz autobusa jer ima srpsku putovnicu, uz naslov: OVAKO ŠIKANIRA HRVATSKA POLICIJA: Izbacili su me jer sam Srpkinja. Telegraf prenosi pozive iz EU da se kriza riješi, a Novosti imaju veliki naslov “Hrvatska mora da popusti”.


“KAO MALA DJECA NA IGRALIŠTU” BBC komentirao sukob Milanovića i Vučića

SVJETSKI MEDIJI: Odnosi između Hrvatske i Srbije vraćeni na najnižu razinu od vladavine Miloševića

Slovenci kritiziraju trgovinsku blokadu

Zatvaranje hrvatsko-srbijanske granice i svojevrsni trgovinski rat između Zagreba i Beograda može destabilizirati regiju, pišu u petak slovenski dnevnici pošto su dan ranije taj problem u četvrtak istaknuli vodeći slovenski političari i kritizirali premijera Zorana Milanovića.

Mariborski dnevni list Večer piše da cijeli spor podsjeća na vrijeme prije raspada nekadašnje Jugoslavije, kada su se najprije dogodile trgovačke blokade među republikama, a poslije su se začuli ratni bubnjevi.

“Hrvatska je u predizbornoj temperaturi, pa političari različitih boja prstom ukazuju na omrznutu susjednu zemlju, a poduzete mjere i kontramjere bile bi dječja igra kad ne bi imale teške gospodarske posljedice”, piše mariborski list.

Ljubljanski Dnevnik navodi kako Hrvatska i Srbija “usred izbjegličke krize izazivaju ekonomsku blokadu” te se međusobno optužuju za kršenje pravila i agresivno ponašanje prema susjedu, ali da je u doba izbjegličke krize bilo čudno i ponašanje slovenskog premijera Mire Cerara koji je krajem prošlog tjedna “u očaju vikao da brani schengensku granicu i napadao Hrvatsku da ne obavlja svoju zadaću”, makar je Hrvatska u nekoliko dana primila deset puta više izbjeglica nego Slovenija te tako svojim državljanima indirektno sugerirao da su izbjeglice “ofenzivna vojska”.

OČEKUJE SE 10.000 IZBJEGLICA: Ljudi su mokri i promrzli, situacija je teška

Tko je najjači na Balkanu

Vodeći slovenski dnevni list, ljubljansko Delo, u petak donosi novi komentar, drugi dan uzastopce u kojemu za trgovinsku blokadu granice optužuje hrvatskog premijera, stavljajući sve u kontekst skorašnjih izbora za Hrvatski sabor.

Trgovački rat Beograda i Zagreba nema izravnu vezu s izbjegličkom krizom nego s dva populistička premijera koji napinju mišiće, nastojeći svijetu, ali u prvom redu domaćoj javnosti, pokazati tko je najjači na Balkanu, navodi Vilki Einspieler.

“Milanović si zbog izbora ne može dopustiti poraz u odmjeravanju s Vučićem, a to mu je najlakše zaoštravanjem politike prema Beogradu i dokazivanjem da je ljevičar s jakom desnicom”, navodi “Delo” i tvrdi da je hrvatski premijer “kako bi se dodvorio euroskeptičnim biračima” sada spreman “posvađati se s cijelom Europom”.

BiH: “Dajte nam da radimo”

Trgovinski rat između Hrvatske i Srbije na naslovnicama je i medija u Bosni i Hercegovini, no oni su puno suzdržaniji, te se uglavnom bave prenošenjem izjava i analizom o trgovačkim posljedicama, kao i vlastitim mogućim odgovorom na krizu, bude li izbjeglički val skrenuo i preko te zemlje.

Oslobođenje tako donosi veliki tekst “Hrvatski i srpski privrednici nikad složniji: Dajte nam da radimo!”, a banjalučke Nezavisne novine pišu o tome kako u trgovinskom ratu stradavaju i tvrtke iz BiH.

Povratak na Net.hr