Ministar posegnuo za drasticnom mjerom – mladima zabranio voziti od 23 sata do jutra

Srpski ministar policije Nebojsa Stefanovic odlucio je da mladi vozaci vise nece moci biti za volanom u vremenu od 23.00 sata do sest sati ujutro. Zabrana se odnosi na mlade i neiskusne vozace.

Zabrana ce vaziti za sve vozace koji su tek polozili vozacki ispit – dok ne produ dvije godine od dana kada dobiju vozacku dozvolu, bez obzira na njihove godine. Takoder, odnosi se i na one koji su polozili vozacki sa 17 i 18 godina, a zabrana ce vaziti dok ne napune 21 godinu, doznaje Blic.

Ova mjera naci ce se u prijedlogu izmjena i dopuna zakona o sigurnosti u prometu, o kojem ce se glasati u Skupstini Srbije.

Ministar policije Nebojsa Stefanovic ovu odluku je donio, kako je objasnio, na osnovu statistike koja pokazuje da se najveci broj prometnih nesreca u kojima sudjeluju mladi dogada u vremenu od 5 do 6 sati ujutro.

Hitna procedura

Potpredsjednica vlade i ministrica prometna Zorana Mihajlovic ocekuje na ce na sjednici Vlade biti odluceno da bar izmjene nacrta zakona o prometu koje se ticu mladih vozaca budu donijete po hitnom postupku i da pocnu vaziti vec od 1. sijecnja.

“Mladim vozacima bit ce, izmedu ostalog, zabranjeno da do 21. godine voze automobile jace od 76 konjskih snaga. Ocekujem od MUP-a da nacrt zakona o prometu pregleda i da zajednicki na sjednici vlade odlucimo da bar izmjene koje se ticu mladih vozaca, budu donijete po hitnom postupku”, rekla je za RTS ministrica Mihajlovic.

Crne statistike

U zadnje vrijeme u Srbiji se zaredalo vise prometnih nesreca u kojima je smrtno stradalo po nekoliko mladih osoba. Zadnja tragedija dogodila se u noci s petka na subotu na dionici ceste Novi Sad -Backa Palanka, kada su poginula trojica prijatelja dok su se vracala s proslave rodendana.

Povratak na Net.hr